Nastavlja se lijepa i korisna tradicija okupljanja i druženja mještana

Blizanci su zanimljivo 
selo u kojem se jako 
često rađaju blizanci

dasf
24.08.2015.
u 09:10

Opće je mišljenje da je selo Blizanci dobilo ime prema čestoj pojavi rađanja blizanaca

U petak su mještani MZ Blizanci, općina Čitluk, na svečan način proslavili tradicionalni Dan Blizanaca kojim su već devetu godinu nastavili tradiciju okupljanja i druženja mještana, njihove rodbine i prijatelja raseljenih po cijelom svijetu. Ovogodišnja svečanost započela je sv. misom koju je, uz koncelebriranje župnika don Đure Bendera, don Gordana Božića i don Ivana Bijakšića, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Gradini predslavio njihov mještanin don Ivan Kordić, župnik jedne župe na Kantridi u Rijeci.
- I ove godine smo okupljeni oko ovog euharistijskog slavlja u kojem se molimo jedni s drugima i jedni za druge, osnaženi zajedništvom s Isusom iz Nazareta, ali i s čvrstom nakanom koliko ćemo uložiti svoje snage u izvršavanju zapovijedi ljubavi koju nam je Gospodin ostavio. Ako to budemo živjeli, onda imaju smisla i ovo slavlje i ovi naši susreti koje nije bilo lako organizirati jer uvijek ima onih koji su protiv. Ali, činiti nešto dobro mogu samo dobri ljudi. Držeći se Isusove zapovijedi ljubavi nikada nećemo u životu zalutati. Pa neka nam ona bude svjetlo i putokaz te smisao našega postojanja - poručio je don Ivan Kordić svojim Blizančanima.
Kao i dosadašnjih godina, nakon svete mise Blizančani su se okupili kod prije tri godine podignutog spomen-obilježja svim mještanima tog sela poginulim u Domovinskom i II. svjetskom ratu i poraću, gdje su čelni ljudi te MZ položili cvijeće, zapalili svijeće te predvođeni župnikom don Đurom Benderom skrušeno molili za pokoj duša svojih poginulih sumještana.
Svi su potom prešli na obližnji ŠRC gdje su se nastavili družiti i veseliti do kasno u noć. Tom prigodom nazočnima su se obratili i čestitke za Dan blizanaca uputili predsjednik MZ Zdenko Božić.
Evo što nam je o tom susretu rekao čitlučki načelnik Ivo Jerkić koji je također Blizančanin: - Ovo je 9. po redu susret nas Blizančana, a započeli smo ih 2007. godine i, uz Božju pomoć, ovu lijepu tradiciju nastavit ćemo održavati i idućih godina. Ako Bog da, dogodine ćemo obilježiti 10. jubilarni Dan Blizanaca za kada planiramo izdati posebnu brošuru o svemu što smo u posljednjih 10 godina uradili u našoj MZ. U brošuri ćemo objaviti i vrlo bogatu i burnu povijest Blizanaca. Objavit ćemo i imena svih žitelja ovoga mjesta koji su se u bližoj i daljoj povijesti isticali u različitim područjima života i rada - rekao je čitlučki načelnik Ivo Jerkić te čestitao organizatorima što nastavljaju održavati tu lijepu tradiciju. Opće je mišljenje da je čitlučko selo Blizanci dobilo ime prema čestoj pojavi rađanja jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca. Doznali smo da i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić također ima dva sina blizanca - Tomislava i Hrvoja. Uz to, i tajnik MZ Blizanci Nikica Soldo ima sestru Ankicu blizanku i svoje dvije kćeri blizanke Ljubicu i Katarinu. Blizanke su i sestre Mirna i Maja Kordić, a blizanci su također i braća Damjan i Marko Krmek. Doista je vrlo zanimljiva činjenica da je selo Blizanci puno blizanaca. Je li selo po tom dobilo ime, ostaje za istražiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?