samostan u Tolisi

Blago Hrvata Posavine u rukama je svjetski priznatih restauratora

09.10.2018.
u 11:29

Crkva sv. Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u Posavskoj županiji spada među najveće, ali i najljepše crkve u Bosni i Hercegovini. Vjersko je središte Posavljaka, ali i turistička odrednica svih putnika namjernika i gostiju koji posjete posavsko područje, ove godine čak i s desetak kruzera. Pod njezinim krovom utočište je u vrijeme Domovinskoga rata našla i ratna bolnica pa je uz duhovnu potporu pod tim krovom spašeno mnogo života posavskih branitelja. Samostan Tolisa u općini Orašje u Vrhbosanskoj nadbiskupiji proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Sastoji se od crkve sv. Uznesenja Blažene Djevice Marije, stare i nove samostanske zgrade, a pod krovom samostana uređen je jedan od najljepših muzeja BiH, mnogi kažu i regije. Simbolična imena “Vrata Bosne” čuva bogato kulturno i materijalno nasljeđe Bosanske Posavine pohranjeno u vrijednim zbirkama slika, arheološkog naslijeđa, numizmatičke i zbirke tekstilnih predmeta, knjižnice.

Radovi još oko godinu i pol

- Mi smo prostor koji s velikom ljubavlju čuva svoju kulturnu baštinu. Postojeći oltar u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi napravljen je 1930. godine, a obnovljen 80-ih godina protekloga stoljeća. Tražili smo dozvolu od Zavoda za očuvanje nacionalnih spomenika, budući da su crkva i oltar pod zaštitom jer su proglašeni nacionalnim spomenikom 2008. godine. U ovome trenutku svjetski priznati restauratori rade na obnovi ili točnije restauriranju pet kipova svetaca koji ukrašavaju interijer crkve. Obnovljena su dva kipa rađena u austrougarskom stilu. Sada se trenutačno restauriraju kipovi svetog Mihaela i svetog Jurja. To nije sve, jer ćemo radit i na interijeru crkve, oltaru, no ipak, zbog dolaska zime i postavljanja skela, taj ćemo posao ostaviti za proljeće. Obnova i restauracija trajat će još oko godinu i pol, doznajemo od gvardijana toliškog samostana fra Marija Jurića, mladog i poduzetnog svećenika koji na optimističan i radostan način prilazi vođenju župe.

Kulturno blago

Fra Ilija Starčević 1823. godine osnovao je u Tolisi prvu pučku školu u Bosni i Hercegovini, a sredinom 19. stoljeća franjevci u tom dijelu Bosne odlučuju podignuti samostan. Gradnja crkve u Tolisi trajala je punih 17 godina. Započeta je 1864. godine, a građena je po uzoru na staru isusovačku crkvu u Osijeku. Po svojoj arhitekturi ona je trobrodna bazilika s dva zvonika lukovičastih završetaka i s dva niza stupova u unutrašnjosti. Iako samostan ide u red mlađih u Bosni Srebrnoj, kulturno i umjetničko blago, koje je u njegovu posjedu, nije maleno. Nekoliko umjetničkih slika od nepoznatih majstora potječe iz 18. stoljeća. U muzejskoj zbirci nalaze se vrijedni kovinski i tekstilni predmeti. Od raritetnih izdanja posebno mjesto ima Biblija iz 1651. godine tiskana u Amsterdamu. S obnovljenim muzejom u samostanu i njezinim vanjskim izgledom, Tolisa i Posavina imaju, dostojno njihove povijesti, reprezentativni objekt koji svjedoči o bogatoj povijesti svoga kraja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?