Korisni savjeti

Blagdanski šoping ne mora biti stresan - slijedite nekoliko jednostavnih savjeta

18.12.2021.
u 13:28

Uz sve probleme koji su ostali uz nas i ove godine, blagdansko kupovanje bi moglo ovih blagdana donijeti i dodatni stres.

Radi pandemije je pomalo i rizično provoditi puno vremena u shopping centrima jer postoji šansa da se zarazimo. Isto tako, cijene su čini se puno više nego prethodnih godina, a do nekih proizvoda je teško i doći. 

Pa kako zadržati mirne živce? Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da stres oko kupovine svedete na minimum, a pružaju ih stručnjaci za mentalno zdravlje. 

Pronađite izvor stresa 

Prvi korak ka rješavanju problema je otkrivanje što problem je. "Na primjer, ako vam je kupovanje u trgovinama stresno, naručujte online. Ako vas nervira što ne možete pronaći neki proizvod, naručite ga online", savjetuje Yasmine Saad, doktorica kliničke psihologije. Za mnoge je stres upravo situacija kada ne mogu pronaći najbolji dar za važnu osobu pa je dobar plan imati i na umu i zamjenski poklon. “Ako je dar za dijete nedostupan, budite iskreni i recite mu to. Planirajte manje darove i neke aktivnosti kako nitko ne bi bio razočaran", dodaje. 

 

Napravite vremena za sebe

Kada ste opterećeni kupovinom, pripremom kolača i slavljem, u pravu ste ako ste pomislili da nemate vremena za sebe, ali ako to postavite kao prioritet možete smanjiti osjećaj stresa ove sezone. Ako ne znate kako, možete planirate određene aktivnosti za koje vam treba malo vremena, a opuštaju vas. 

Budite zahvalni 

Prakticirajte zahvalnost jer vam upravo to može pomoći da smanjite razinu stresa. Prema stručnjacima s područja psihologije uz ovu naviku možete računati na 23 posto manji učinak kortizola – hormona stresa. 

“Fokusirajte se na stvari na kojima ste zahvalni i uključite svoju obitelj te ove sezone budite zahvalni na sve što vam se lijepo dogodilo", savjetuje dr. Saad. Ako imate vremena možete i meditirati, a to će vam sigurno pomoći i da bolje spavate, ali i manje osjetite posljedice stresa.

 

Uživajte u zadovoljstvu, a ne u darovima 

Veliki izazovi ove godine su visoke cijene, ali i manjak proizvoda. Prihvatite da treba uživati u obitelji, a ne u darovima - tako ćete vam blagdani proteći bez stresa. 

 

Foto: Shutterstock

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?