Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Blagdan sv. Ante u župama diljem BiH, proslavu u Uzarićima uveličat će Mate Bulić

13. lipnja 2019. u 10:28 0 komentara 354 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Blagdan svetog Ante, jednog od najomiljenijih svetaca kod Hrvata, bit će proslavljen danas u brojnim župama diljem BiH. Središnja proslava i veliko slavlje Sv. Ante u Hercegovini bit će na Humcu u Ljubuškom, piše Večernji list BiH.

Franjevački samostan, stara i nova crkva na Humcu, tradicionalno je i nadaleko poznato svetište posvećeno tom omiljenom svecu u Hrvata katolika i čitavome svijetu. Vjernički puk dolazi na Humac iz cijele Hercegovine i obližnjih dalmatinskih mjesta - Vrgorca, Metkovića, Imotskog...

Blagoslov djece

Dolaze na zavjet sv. Anti, moliti se za pomoć u različitim potrebama i teškoćama, pritom čine različite pokore i žrtve, poste, idu pješice bosi... Tradicionalno se, kao duhovna priprema za blagdan, održava i moli devetnica, na koju su se i ove godine odazvali brojni vjernici. Posebice je posjećena misa uočnica kada je blagoslov djece i obitelji pa je lijepo vidjeti brojne majke i očeve s dječicom. Već u 5 sati slavi se prva misa, potom u 6, 7, 8 i 9, a glavnu misu u 11 i večernju u 18 sati predvodit će msgr. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski. I crkva sv. Ante Padovanskog na Bistriku danas slavi dan svoga zaštitnika. Proslava blagdana započela je trodnevnicom 10. lipnja. Kako javlja KTA, svetu misu predslavi fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, a svečanu misu u 11 sati vlč. Mato Majić te u 18 sati fra Danimir Pezer. U 16 sati je misa s blagoslovom djece i cvijeća. U Uzarićima kod Širokog Brijega sinoć su završile mise devetnice u čast sv. Ante, nebeskog zaštitnika Uzarića, a predvodio ih je dr. fra Ante Bekavac, profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Okupljanje mještana

Danas će, na sam blagdan, svečanu misu u 11 sati, predvoditi don Luka Pranjić. Večaras će u okviru proslave Sv. Ante na igralištu OŠ u Uzarićima biti održan tradicionalni kulturno-zabavni program. Nastupit će najmlađi članova folklornih skupina HKUD-a Uzarići, HKUD-a Mokro, HKUD-a Crnašnica iz Knešpolja i HKUD-a Jare, potom tamburaški sastav Dukati. Bit će tu uvertira i zagrijavanje za koncert zvijezde večeri – Mate Bulića!

Proslava Sv. Ante u širokobriješkom selu Ljubotići u župi Kočerin počela je u ponedjeljak misama trodnevnicama, koje su u dvorištu crkve sv. Ante, zaštitnika sela, predvodili fra Velimir Mandić, fra Mario Knezović, kočerinski župnik, i fra Božo Milić, župnik iz Mostara.

Održan je i tradicionalni blagoslov djece. Danas, na sam blagdan, u dvorištu crkve misno slavlje u 11 sati predvodit će fra Goran Azinović, župni vikar u Čitluku. Odigravao se i malonogometni turnir između momčadi ljubotićkih zaselaka. Večeras će biti upriličena i tradicionalna ljubotićka pučka veselica. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.