hodočasnici župe Goscisov

Biskup Komarica ugostio hodočasnike iz Poljske

26.09.2018.
u 13:22

Na poziv banjolučkog biskupa dr. Franje Komarice u uzvratnom posjetu Banjolučkoj biskupiji od 22. rujna do 25. rujna 2018 godine boravili su hodočasnici župe Goscisov njih oko 60-ak (nekada Novi Martinac kod Srpca) iz biskupiji Legnica u Jugozapadnoj Poljskoj, potomci nekadašnjih „bosanskih“ Poljaka. 

Boravili su na području nekadašnjih župa svojih predaka u Srpcu, Ćelinovcu kod Nove Topole, Novom Martincu te u Banjoj Luci gdje su se susreli s biskupom Komaricom i njegovim suradnicima. U spomenutim mjestima su se susreli s domaćim katolicima-Poljacima, pravoslavnim vjernicima te obišli groblja svojih predaka na kojima su slavili svete Mise i molili za duše svojih predaka. S njima u pratnji su bili i poljski novinari koji su napravili reportažu o svom boravku te o doživljenom iskustvu obećali upoznati svoju javnost u Poljskoj.

U jedinstvenom i nezaboravnom pohodu Banjolučkoj biskupiji, hodočasnici iz Goscisova su od biskupa Komarice i njegovih suradnika slušali o bogatoj povijesti svojih predaka te se upoznali sa sadašnjim stanjem i izazovima preostalih katolika Poljaka na ovim područjima.

Biskup ih je također, sa svojim suradnicima, informirao o aktualnom stanju Katoličke Crkve na području svoje biskupije te ih potaknuo da njeguju zdravi vjernički i nacionalni identitet i ne zaborave svoje korijene.

Biskup je zahvalio hodočasnicima za njihovu solidarnost sa sadašnjim žiteljima katolicima-Poljacima i za njihovu posjetu. Potaknuo ih je na molitvu za što skorije proglašenje blaženim svećenika Ante Dujlovića koji je djelovao i svoj život položio na području nekadašnje župe na kojoj su boravili katolici Poljaci u Gumjeri, javlja TABB. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?