Divlje životinje

Bilježe se štete zbog lisica i medvjeda

VL
Autor
Željko Andrijanić
19.09.2017.
u 14:00

Sezona lova u Hercegovini polako se približava svom službenom početku. A, kako doznajemo, na terenu problema ima. Na istoku Hercegovine pojavili su se medvjedi, dok su na jugu aktualne lisice. Kako doznajemo, u više kućanstava na jugu Hercegovine nastradala je perad, i to u pohodu bijesnih lisica, piše Večernji list BiH. 

Mladi potomci u akciji

Iz jednog od najaktivnijih i najbrojnijih lovački društava HLU “Malič” potvrdili su nam priče kako su među kućama viđene lisice.

- Njih svakako ima. To se događa u ovo doba jer mladi potomci, oni koji su se posljednji okotili, postaju veći, a zbog velikih suša nemaju vode ni hrane te je moraju tražiti. Stoga dolaze i pred kuće te se bilježe štete, ali nije to ništa iznad nekog godišnjeg prosjeka. Prema Zakonu o lovstvu, mi ih ne možemo loviti prije 1. listopada i držimo se tog zakona. Napominjemo, kad je lovna sezona HLU “Malič” konstantno organizira lov na štetočine pogonom i to ćemo ponovno raditi, organizirano, kada krene lov - potvrdili su za Večernji list iz društva.

Također, ima i divljih pasa koji su konstantan problem u većim bh. općinama i gradovima. Razloge dolaska tih životinja u gradska središta i među kuće treba tražiti i u ovoljetnoj suši te požarima koji su harali, a sve to dovelo je do nestašice hrane i vode.

Napadaju i stoku

Suša, veliki požari i nestašica hrane pomaknuli su medvjede sa svojih staništa pa te životinje sve češće posjećuju hercegovačka sela i prave štete. Tako su, primjerice, na istok Hercegovine stigli medvjedi. Potvrđuju kako je divljih životinja bilo na području Trebinja, Bileće i Gacka. Gladni su pa napadaju stoku, ali i pčelinjake. - Napadaju i haraju po pčelinjacima. Po našem saznanju, na području Trebinja i istočne Hercegovine sigurno su porušeni deseci košnica, više od deset pčelara do sada je pretrpjelo veliku štetu od medvjeda - rekao je Obrad Ninković, predsjednik Udruge pčelara “Leotar” Trebinje. U blizini graničnog prijelaza Zupci tako je uništeno 30 košnica. Neprocjenjiva je to šteta za ljude kojima su pčelinjaci izvor prihoda. Pčelar Zoran Sorajić šokiran je raspletom situacije. - Ukupno je pet košnica uništeno potpuno, a tri su na rubu hoće li preživjeti ili ne. Pojeo je med i onda sve razbacao - rekao je pčelar Zoran Sorajić. Nakon loše sezone, koju su pratile brojne nedaće, nesretnim pčelarima sad probleme stvaraju i medvjedi. U svijetu ih se sprečava napraviti štetu električnom ogradom, a u BiH pak glazbom. - Izgleda malo smiješno, ali je učinkovito. U jednu praznu košnicu stavio sam radioprijemnik i ta buka sprečava medvjeda da opet dođe - govori Ninković. Službeni početak lova očekuje se s nestrpljenjem kako bi se divlje životinje barem malo primirile.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije