Berači na obroncima Čvrsnice

Bilje treba raspoznavati te iz njega izvući najbolje blagodati i učinke

13.11.2017.
u 21:30

Jesen je. Doba koje se smatra tužnim razdobljem, no ona zapravo ima svoje posebnosti kao i svako drugo godišnje doba. Ona je najljepša u područjima kojima prevladavaju šume, piše Večernji list BiH. Na padinama smo Čvrsnice, na prostorima gdje se jesen osjeća u punom svom svjetlu. Vrhovi gorostasne i šumovite Čvrsnice tek su se zabijelili, a gusti crni oblaci nadvili su se na golu kamenitu Čabulju, najavljujući dolazak zime.

Punjenje baterija

- Ovdje je uvijek lijepo. Ništa ne može napuniti baterije kao boravak u prirodi. Njezin miris i boje, kao i besprijekorna čistoća i mir eliminirat će vam u trenu nakupljeni stres i vratiti odlično raspoloženje. Prekrasno za šetnju, ali kada smo već ovdje, zašto ne uzeti nešto od obilnih darova prirode. Na području Blidinja raste raznoliko ljekovito bilje, a tu je i izobilje hrane. Čista, nezagađena sredina čini bilje još vrednijim i ljekovitijim - kažu dvije Širokobriježenke s košarama u ruci.

- Malo je kasno, ali smo ubrali dosta rujnice. Ova gljiva raste do kraja jeseni u zimzelenim šumama, posebice ispod borova, na vlažnim travnjacima. Nije baš kišilo i zato je manje ima, ali nađe se - tvrdi Vinka naglašavajući kako nema bojazni da bi je mogla zamijeniti nekom otrovnom.

- Rujnicu je moguće zamijeniti s nekoliko sličnih, ali jestivih vrsta. Također je moguća zamjena s brezovkom koja je otrovna, ali koja raste ispod breza i ima dlake na cijelom klobuku te nema narančasto obojen mliječni sok - objašnjava stručnjakinja za ove jestive delicije.

Dok se košare lagano pune gljivama, Vinka priča o mnogim vrstama gljiva koje bere u samoj okolici Širokog Brijega, navodeći kako se prema ovim plemenitim biljkama treba s poštovanjem odnositi kako bi se i sljedeće godine mogli počastiti ovim plodovima. A bilje koje sada raste treba znati prepoznati i iskoristiti. Od davnina naši su preci stjecali znanja o raznim stanjima, potrebama te bolestima koje utječu na ljudsko tijelo. Koristili su ljekovito bilje i naučili ga poprilično dobro raspoznavati te njime raspolagati kako bi iz njega izvukli najbolje blagodati i učinke.

Borovnice i šipurike

- Dolazimo ovdje cijele godine i ubiremo razne vrste bilja. Uz gljive, jedna od košarica će biti napunjena borovnicama. Jedan od darova koje pruža planina i ni jedna kuća ne bi trebala biti bez zaliha osušenih borovnica. U kulinarstvu borovica se rabi kao začin i konzervans. Prije su u kobasice umjesto papra stavljali zrnca borovice. Granama borovice se dimilo meso. Dodavanjem bobica borovice alkoholu, što je i najčešći način uporabe u narodu, dobivamo ljekovito piće za razne slabosti organizma, grčeve crijeva, kod početnih simptoma prehlade i gripe te kod vodenih bolesti - kaže Slava, dodajući kako će većina ovih jarko obojenih bobica upravo završiti u lozovači.

Hodajući proplancima Čvrsnice, već su kilometrima odmakli od automobila parkiranog na rubu Blidinjskog jezera.

Tu je i treća košarica. Ona će biti napunjena plodovima divlje ruže - šipurike, ploda koji je zaslužio počasno mjesto u fitoterapiji i stoljećima je nezaobilazan sastojak mnogih tinktura, čajeva i sirupa za jačanje imuniteta, liječenje prehlade i malokrvnosti. - Naš ih narod malo drugačije zove, ali su nezamjenjive u čajevima, i ne samo u njima. Ove će završiti u prekrasnom džemu. Bit će to prava poslastica za moje unuke - tvrdi Vinka koristeći rukavice kako bi ukusne plodove “otela” od opasnog trnja divlje ruže.•

Ako i nemate iskustva u branju gljiva, uz malo edukacije i truda, i sami možete postati berač tih nekoliko najpoznatijih vrsta. Postoje brojne skupine na FB, ali i gljivarska društva u koja se gljive mogu nositi na determinaciju. S gljivama nikad dosta opreza, neke su opasne. Ako niste sigurni, radije ih ne berite ili u šumu sa sobom povedite znalca.

Na ovim prostorima je evidentirano oko 1500 biljnih vrsta, od čega više od 200 endemskih, subendemskih i reliktnih vrsta. Zbog ovog iznimnog bogatstva i raznovrsnosti, područje je jedinstveno u Europi. Od brojnih endemskih šumskih vrsta, najznačajniji je bjelokori bor munika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije