Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH treć put najbolja u regiji, više od 30.000 mladih iz BiH učilo kodirati

12. prosinca 2016. u 18:52 0 komentara 60 prikaza
CPCD

Bosna i Hercegovina je i ove godine, treći put zaredom, sudjelovala u Satu kodiranja, najvećem obrazovnom događaju u svijetu koji usmjerava djecu i mlade prema informatičkim zanimanjima. Ove godine je 260 škola, organizacija i biznisa u razdoblju od 5. do 11. prosinca realiziralo brojne satove kodiranja širom BiH, uz podršku Centra za promociju civilnog društva, službenog predstavnika ove akcije za BiH.

- Po broju sudionika naša zemlja ostvarila je najbolje rezultate u regiji: više od 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je ove godine u Satu kodiranja, a u akciju se uključilo 260 različitih organizacija od čega je 130 škola organiziralo sat kodiranja za sve svoje učenike - naglasila je Aida Daguda, direktorica CPCD-a, naglašavajući da je IT sektor jedna od najvećih razvojnih šansi za mlade, ali i za cijelu BiH. 

U sklopu cijelog tjedna organiziran je i niz specijalnih satova kodiranja s brojnim dužnosnicima, a učenici su imali priliku kodirati s ministrom za obrazovanje, znanost i mlade SŽ Elvirom Kazazovićem, ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašidom Hadžović, veleposlanstva SAD u BiH Maureen Cormack, načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom, načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem, te Nerminom Pećancem, savjetnikom načelnika Općine Stari Grad.

Kazazović je kazao da se od narednog polugodišta uvodi elektronski dnevnik, a s obzirom da rezultati Sata kodiranja pokazuju koliki je interes djece i mladih za ovom aktivnošću, najavio je inicijativu Ministarstva obrazovanja SŽ da se od naredne školske godine u sarajevskim gimnazijama otvore IT smjerovi.

Sat kodiranja ili Hour of Code pokrenut je prije nekoliko godina od američke neprofitne organizacije Code.org, kako bi se potakli učenici i studenti iz cijelog svijeta da razmotre karijeru u programiranju. Do sada je u ovom pokretu sudjelovalo više od 100 milijuna mladih iz 180 zemalja svijeta, priopćeno je iz CPCD-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.