Gospodarstva se “tresu”

BiH treba strategiju protiv recesije

18.03.2019.
u 21:00

Svi koji su se na bilo koji način bavili biznisom, neovisno je li to bila trgovina ili proizvodna djelatnost, pamte još kolovoz 2007. kad se svijet “zatresao” zbog financijske recesije. Dulje vrijeme je tinjalo, piše Večernji list BiH. 

Kriza je počela 2005. usporavanjem rasta američkog gospodarstva, a da će se situacija pogoršati, poznato je bilo nakon krize tržišta nekretnina u SAD-u početkom ljeta 2007. godine. Zatim, crnog četvrtka, 9. kolovoza 2007. jedna od tada vodećih europskih banaka BNP Paribas priznaje probleme zbog svoje izloženosti tržištu rizičnih hipotekarnih kredita u SAD-u. I onda kreće kaos, da bi iduće godine 15. rujna 2008. Lehman Brothers otišao u stečaj. Događa se lom na svjetskom međubankovnom tržištu i svijet službeno tone u financijsku krizu. Tih godina pala su najveća svjetska gospodarstva, svijet je ostao bez milijuna radnih mjesta, padala je potrošnja, mnogi su zbog enormnih dugova i nemogućnosti vraćanja kredita počinili samoubojstvo... Jednostavno, nitko nije bio pripremljen na to da će razmjeri drame biti tako veliki.

Svijet se zatresao

Od službenog početka prošlo je 11 i pol godina, a iole ozbiljniji gospodarstvenik, bilo gdje u svijetu, i danas je oprezan, svjestan da se uvijek može ponoviti u takvim razmjerima. Trenutačno u recesiji su Italija i Turska, a usporen je i rast njemačkog gospodarstva. Poznato je kad takav div uspori, svijet se jednostavno mora zatresti. Hrvatska već radi analizu koliko će nova recesija utjecati na turističku sezonu, a ako sezona višestruko padne, situacija će se odraziti i na BiH. Trenutačno upravo s četirima spomenutim zemljama BiH skoro najviše trguje i u njih najviše izvozi.

Tako je u prošloj godini za 11 mjeseci u Njemačku izvezeno 1,6 milijardi KM roba, a zemlje u koje se također izvozilo više od milijardu KM su Hrvatska i Italija. Turska je pak važan partner, ali nije među vodećima za BiH. U tu zemlju lani se izvezlo raznih proizvoda u vrijednosti od 325,5 milijuna maraka.

Problem Turske je što je ta zemlja u trgovinskom ratu s SAD-om, pa je lira oslabila čak za 30% prema dolaru. Problemi su se još lani počeli osjećati jer je izvoz iz BiH u tu zemlju samo od siječnja do kolovoza prošle godine pao za 6,6%. Vanjskotrgovinska komora smiruje stanje te su u povodu najnovijih događanja priopćili da se u BiH ne može govoriti o posljedicama recesije u spomenutim trgovinskim partnerima. Preporučeno je da se situacija prati i da se napravi strategija u slučaju da se recesija proširi na druge zemlje.

Dvije recesije

Uz moguću financijsku, BiH, nažalost, već dulje vremena trese jedna druga recesija, a radi se o onoj demografskoj koja traje već godinama, a nastavlja se upravo na spomenutu financijsku. Kad je ona počela 2007., tadašnje vodstvo države nije reagiralo navrijeme i dogodilo se što se dogodilo. Onda su početkom ovog desetljeća počeli i masovni odlasci, a dolazak na vlast političke “platforme” samo je dodatno motivirao ljude da se pokrenu jer su uvidjeli da od nekih značajnih promjena nabolje u BiH neće biti ništa. Samo u ovom trenutku iz Unsko-sanske županije priprema se otići 30.000 ljudi. Najveći problem je da odlaze cijele obitelji, čak i one gdje su svi članovi bili zaposleni. Iz navedenog jasno je da nam, kad već imamo ovu demografsku recesiju, ona financijska nikako ne bi odgovarala i potrebno je sve učiniti da do nje ne dođe. Za početak, dobro bi bilo poslušati VTK BiH i pripremiti neku strategiju kojom bi se BiH sačuvalo od recesije, a ne, kao po običaju, djelovati tek kad se dogodi i kad je, realno, jako teško bilo što učiniti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?