Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH treba novi ustavni dogovor na temelju rezolucije Europskog parlamenta, što podrazumijeva
i hrvatsku federalnu jedinicu

24. veljače 2017. u 07:00 1 komentara 2069 prikaza
gf
Pogledajte galeriju 1/2

Kronična kriza koja prelazi u stanje dramatičnosti s krajnje neizvjesnim raspletom – takvu je trenutačnu dijagnozu Bosne i Hercegovine dao liječnik Božo Ljubić s višegodišnjim stažem u politici s trenutačnom adresom u Hrvatskom saboru i na mjestu predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.  Božo Ljubić u intervjuu za Večernji list ističe kako su identične paradigme aktualizirane u BiH s početka 90-ih godina te ističe kako srednji - hrvatski put nudi pomirenje krajnje pogubnih ekstrema unitarizma i separatizma. Iz mjeseca u mjesec BiH stalno zapade u nove krize i probleme. Gdje vidite uzroke?

- Kriza je u BiH trajno stanje s eskalacijama od prilike do prilike, što samo dokazuje da je daytonska formula, tri naroda u dva entiteta, pokazala svoje insuficijencije i limite. Optimizam da ova država može postati samoodrživa bio je puno veći do 2001. godine. U godinama neposredno nakon rata, bez obzira na probleme, imali smo mnogo veće povjerenje u institucije BiH te, što je najvažnije, povjerenje između konstitutivnih naroda nego danas. Problemi su počeli eskalirati nakon intervencija visokog predstavnika Wolfganga Petritscha s amandmanima na ustave entiteta, a Roberta Berryja u Izborni zakon. Nakon toga je krenula rastuća erozija hrvatske pozicije u BiH, a zapravo eskalacija političkih sukobljavanja triju naroda. Prividan napredak smo imali u vrijeme mandata Paddyja Ashdowna, ali on je bio rezultat diktata, a ne domicilne volje.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

  • brodarevac:

    Nije čovjek dobro razumio rezoluciju jadno je kakvi nas ljudi vode, ne mogu da shvate neke stvari pa ko papagaji ponavljaju. Godine su to treba ove stare sve mjenjati i dovesti bar 20 godina mlađe na vlast.