Prije 32 godine

BiH slavi Dan neovisnosti: Čak 99,7 posto glasača izglasalo državu ravnopravnih naroda

Dan neovisnosti bih
PIXSELL
01.03.2024.
u 07:17

Prije 32 godine su se građani Bosne i Hercegovine opredijelili za neovisnu državu.

Bosna i Hercegovina stoga 1. ožujka slavi Dan neovisnosti, praznik kojim se obilježava povijesni referendum proveden prije 32 godine kada su se bosanskohercegovački građani izjasnili za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Radi se o Referendumu za neovisnost Bosne i Hercegovine koji je održan 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine koji je potvrdio opredjeljenje bh. građana da budućnost nastave graditi izvan bivše SFRJ, za što se izjasnilo čak 99,7 posto glasača.

Rezultati referenduma, koji su omogućili međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao neovisne države, prihvaćeni su u državnom parlamentu 6. ožujka 1992. godine. Te iste godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao neovisnu državu, a zatim je BiH  22. svibnja primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine i dalje se ne slavi u cijeloj državi te se ovaj praznik obilježava u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj to uobičajeni radni dan.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije