zemlja prekrasne prirode

BiH se treba okrenuti domaćem turizmu i svojim destinacijama, potencijali su ogromni

21.03.2022.
u 09:00

U gospodarstvu su svi sektori pretrpjeli ogromne štete, a onaj koji bi se mogao najbrže u potpunosti izvući je turizam

Godine 2020. kao da je nastao mrak. Svijet je stao u lockdownu, a svi kasniji pokušaji da se brzo izvučemo iz krize neslavno su završavali jer je koronavirus nalazio način da ostane među nama. U gospodarstvu su svi sektori pretrpjeli ogromne štete, a onaj koji bi se mogao najbrže u potpunosti izvući je turizam, mislilo se donedavno. I onda je 24. veljače došlo do vojne eskalacije, uslijedio je rat u Ukrajini, piše Večernji list BiH.

Turistički vaučeri

Analiza koju smo pripremili bila je namijenjena za cjeloviti turistički oporavak, a sada se sve mijenja. Zašto cjeloviti oporavak? Podsjećanja radi, u 2020. gostiju je bilo malo, sezonci nisu išli na Jadran, BiH je bila pogođena sa svih strana. Uslijedila je 2021., kada su se počeli pokazivati znaci oporavka. Živnule su prvo bh. planine jer je bilo snijega, a mjere se nisu poštivale. Onda je uslijedila obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju, iz cijeloga svijeta dolazilo se u to mjesto molitve. Došlo je ljeto, Neum je opet bio vrhunska destinacija, kao i drugi predjeli koji nemaju more, ali imaju druge kvalitete. I ove godine, kada smo svi bili uvjereni da nas očekuje jedna od najboljih godina, uslijedio je rat u Ukrajini koji nas sve pogađa.

Cijene osnovnih životnih namirnica višestruko su porasle. Jasno je, čeka nas teška godina. Međutim, uz sav skepticizam, i ove godine bi ovaj sektor mogao u BiH biti uspješan, koliko god ta riječ u ovakvim vremenima čudno zvučala. Jer potrebno se ponovno oporavljati, nakon jedne globalne pošasti samo smo se prešaltali na drugu. Među razlozima za odabir BiH za turističku sezonu mogao biti taj što će stranci tražiti mirnije predjele i prelijepu prirodu, a ova zemlja apsolutno tu ima što za reći. Ali, postoji još nešto što bi BiH moglo pokrenuti, a to je domaći turizam. Najbolji primjer toga je agresor u aktualnom ratu - Rusija. Mnogi se pitaju kako uopće ta zemlja, s obzirom na sve sankcije s kojima se susreće, uspijeva funkcionirati, pa, evo, objasnit ćemo taj segment turizma kroz rad Vyacheslava Lepeshkina, Todora Khristova i Marine Gregorić. Zemlja se okrenula od "inozemnog turizma" prema "domaćem", što se, ako je moguće bez sankcija, može primijeniti i na BiH.

- Pad prihoda prouzročen ekonomskom krizom prisiljava Ruse da manje putuju u inozemstvo, a raste broj putnika na domaće jeftinije destinacije. Suočena s ekonomskim sankcijama, ruska državna tijela traže unutarnje investicije i mogućnosti smanjenja troškova uvoza. Počeli su više pozornosti posvećivati domaćem turizmu. Pad ruskog inozemnog turizma jača konkurenciju među vlastitim destinacijama - navodi se. Nakon početka pandemije pokrenuta je inicijativa "Odmori u BiH", a jedan od pokretača Nedim Lipa kazao je da BiH, kao zemlja prekrasne prirode te bogate kulture i povijesti, kao magnet privlači ljude iz čitavog svijeta.

Kontrolirani rast

- Zasluga za dosadašnji razvoj bh. turizma pripada prvenstveno privatnom sektoru, ali to i nije toliko iznenađujuće jer, ako pogledate povijest ovih prostora, cijeli gradovi u BiH nastali su kao zadužbine pojedinaca, a ne kao organizirani napor države ili vlasti koja je u tom trenutku vladala. E, sad, kako većina stvari počiva na privatnom sektoru, logično je i da su se najviše razvijali oni segmenti koji donose najveći i najbrži povrat investicija i da su zapostavljeni oni dijelovi oko kojih je potrebno više truda, a koji možda na dulje staze mogu donijeti veću vrijednost.

Turistički potencijal Bosne i Hercegovine, ukupno gledajući, samo je malim dijelom iskorišten i tek slijedi turistički procvat, ali naravno da treba biti vrlo oprezan te uzeti u obzir i sve ono loše što turizam sa sobom može donijeti. Svaka iskrena i dobronamjerna aktivnost može pomoći razvoju bh. turizma, ali i društva u cijelosti. Ponekad zaboravimo da društvo činimo svi mi te da će ono biti upravo onakvo kakvim ga izgradimo mi, njegovi činitelji - kazao je Lipa.

Također se osvrnuo i na potrebu većeg rada za turizam. - Bosna i Hercegovina je zemlja nevjerojatnog potencijala i na svima nama je da više radimo kako taj potencijal ne bi ostao samo potencijal - riječi su mladog aktivista. Taj potencijal je ogroman, od zimskog i ljetnog turizma do vjerskog, a razvija se u proteklih godinu i pol dana i seoski turizam, grade se vikendice, obnavljaju stare kuće, dolaze digitalni nomadi..., tako da sve može biti još i bolje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije