vježba u Tuzli

BiH se priprema za prirodne, a prijete joj političke katastrofe

ilustracija
18.09.2017.
u 08:00

Više od tisuću osoba iz 40 zemalja sudjelovat će od 25. do 29. rujna u najvećoj NATO vježbi suočavanja s posljedicama katastrofa koja će se održati na prostoru Tuzlanske županije. Međunarodnu terensku vježbu o ublažavanju posljedica katastrofa BiH 2017 (NATO EADRCC) organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i druge nadležne domaće institucije u partnerstvu sa NATO Europskim centrom za koordinaciju djelovanja u katastrofama, piše Večernji list BiH. 

Dok domaći dužnosnici izjavljuju kako je ova vježba velika prilika za BiH kako bi pokazala i dokazala svoje kapacitete i u smislu planiranja i organiziranja civilne zaštite i drugih službi, a posebno za stjecanje novih iskustava i edukacije osoblja za sprečavanje eventualnih katastrofa, šef NATO-ove akcije za civilno planiranje u izvanrednim situacijama Lorenz Meyer-Minnemann prvim ciljem vježbe smatra poboljšavanje i usavršavanje pojedinačnih i timskih vještina domaćih i međunarodnih aktera, a drugim poboljšanje sposobnosti domaćih, regionalnih i međunarodnih aktera da surađuju u suočavanju s posljedicama katastrofa.

Zbog razmjera cijele akcije njoj se u BiH i NATO-u pridaje velika važnost, ali ono što svi službeno prešućuju je trenutak u kojem BiH dočekuje partnere iz NATO-a, odnosno 40 zemalja, među kojima je veliki broj članica Sjevernoatlantskog saveza. Iako je riječ o pretežito civilnom segmentu NATO djelovanja, vježba će u političkom kontekstu sigurno biti protumačena na svim stranama kao još jedan dokaz NATO opredjeljenosti da BiH primi u svoje članstvo te da uz ispunjavanje minimalnih uvjeta odobri aktivaciju Akcijskog plana za članstvo, poznatijeg i u domaćoj javnosti po engleskoj skraćenici MAP.

Formalno ništa se nije promijenilo u odnosu BiH prema članstvu u NATO-u, ali suštinski sve su izraženiji politički prijepori o tomu treba li BiH uopće ulaziti u ovaj savez. Aktualna vlast u Republici Srpskoj otvoreno zagovara vojnu neutralnost po uzoru na Srbiju, što bi značilo da BiH ostaje izvan NATO saveza.

S druge strane, hrvatske i bošnjačke političke opcije skoro bezrezervno podupiru put u NATO koji vide kao jedini kišobran koji dugoročno jamči sigurnost i stabilnost BiH. Političke opcije iz RS-a koje sudjeluju u izvršnoj vlasti na državnoj razini podupiru nastavak aktivnosti na aktivaciji MAP-a, dok se o definitivnom priključenju BiH NATO-u izbjegavaju očitovati tvrdeći da je ta faza još daleko. Situaciju oko održavanja spomenute vježbe donekle relaksira činjenica da na njoj sudjeluje i Srbija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?