Mirko Šarović

BiH prijeti zabrana izvoza mlijeka u EU

23.11.2015.
u 06:45

Problem je protivljenje RS kome je dano do znanja da se ispod minimuma preuzetih obveza ne može. Negativan stav RS bio bi poguban

Usvajanje državnog zakona o veterinarstvu do kraja godine osnovna je briga vlasti kako BiH ne bi bio zabranjen izvoz mlijeka u EU. U prvom kvartalu sljedeće godine u BiH stižu predstavnici Ureda za hranu i veterinarstvo EU, a čija je dužnost provjeriti ispunjavanje uvjeta za izvoz mlijeka koje je BiH preuzela. Iako je BiH dobila zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u EU, proizvođači, ali i vlast, potpuno opravdano strahuju da bi vrata EU mogla biti zatvorena. BiH nije ispunila sve uvjete koje je preuzela. Predmet kontrole će biti izvozni objekti, te provjera uspostavljenosti komandnog lanca za izvoz mlijeka i usklađenosti zakonodavstva s EU. "Ured za veterinarstvo je pozicioniran kao odgovorno tijelo za kontrolu kvalitete mlijeka koje ide za EU. Taj ispit smo položili. Vjerojatno je ključni segment na kojem trebamo raditi usvajanje seta zakona, a posebno mislim na zakone o veterinarstvu, o hrani i o poljoprivredi, ali u prvom redu zakon o veterinarstvu. To će biti ključna točka za prolaz sljedeće kontrole", objasnio je za TV1 Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?