MONEYVAL

BiH poduzela dovoljne korake da otkloni nedostatke u režimu zamrzavanja financiranja terorizma

novac
04.06.2021.
u 18:14

Sjednica MONEYVAL-a uklonila je BiH iz postupka praćenja 4. kruga i pozvala zemlju da pažljivije pazi na preostale manje praznine utvrđene pod drugim Preporukama, u svjetlu međusobne ocjene nadležnosti koja predstoji u 5. krugu

Postoji ozbiljna potreba za poboljšanjem učinkovitosti djelovanja država protiv pranja novca i financiranja terorizma, zaključuje tijelo za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma Vijeća Europe MONEYVAL u svom godišnjem izvješću za 2020. godinu, objavljenom danas.

Kada jer riječ o Bosni i Hercegovini navodi se da je MONEYVAL zaključio da je Bosna i Hercegovina poduzela dovoljne korake da otkloni preostale nedostatke u režimu zamrzavanja financiranja terorizma, slijedeći usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Rezolucije 1267 (1999) 30. lipnja 2020. Slijedom toga, plenarna sjednica MONEYVAL-a uklonila je BiH iz postupka praćenja 4. kruga i pozvala zemlju da pažljivije pazi na preostale manje praznine utvrđene pod drugim Preporukama, u svjetlu međusobne ocjene nadležnosti koja predstoji u 5. krugu, piše Indikator.ba.

Izvješće otkriva da države i jurisdikcije koje MONEYVAL procjenjuje u prosjeku pokazuju umjerenu razinu učinkovitosti u svojim naporima u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma. Kao posljedica toga, njihova razina usklađenosti sa standardima za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma (AML / CTF) je ispod zadovoljavajućeg. To su ključni preliminarni zaključci horizontalnog pregleda provedbe preporuka Radne grupe za financijsko djelovanje (FATF) 19 članova/jurisdikcija MONEYVALA.

Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz, predsjednica MONEVYAL-a, rekla je: - Tijekom 2020. godine članovi MONEYVAL-a nastavili su razvoj svojih pravnih i institucionalnih okvira za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, unatoč Covid-19. Međutim, neophodni su daljnji napori kako bi se osigurala učinkovitost tih okvira za suzbijanje kriminalaca s ciljem pranja prihoda stečenih njihovim zločinima ili financiranja terorističkih napada.

- Kriminalci u cijelom svijetu pronašli su nove načine zlouporabe financijskog sustava vršeći cyber kriminal, sudjelujući u lažnim investicijskim shemama, prodajući krivotvorene lijekove i iskorištavajući sektor javnih nabava. Moramo se pozabaviti novim rizicima i izazovima koji proizlaze iz pandemije, posebno povećanjem internetskih operacija i korištenjem virtualnih valuta, dodala je.

Godišnje izvješće ističe da su procjene rizika, međunarodna suradnja i upotreba financijske inteligencije područja na kojima članovi MONEYVAL-a dobivaju višu ocjenu usklađenosti. Pozitivan razvoj događaja je taj što 90% jurisdikcija redovito ostvaruje međunarodnu suradnju kroz uzajamnu pravnu pomoć i razmjenu informacija.

Učinkovitost je posebno slaba u nadzoru financijskog sektora, poštivanju privatnog sektora, transparentnosti pravnih osoba, kao i u presudama za kaznena djela pranja novca i oduzimanja imovine, koje su i dalje vrlo niske. Izvješće također utvrđuje ozbiljne nedostatke u pogledu financijskih sankcija za terorizam i širenje oružja za masovno uništavanje.

Do kraja 2020. godine, 16 od 19 jurisdikcija koje je MONEYVAL procijenio u petom krugu međusobnih procjena podvrgnuti su poboljšanom postupku praćenja zbog nedovoljne razine usklađenosti sa standardima AML / TF: Albanija, Andora, Cipar, Češka Republika, Gruzija, Gibraltar, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Republika Moldavija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Isle of Man i Ukrajina. Armenija, Izrael i Ruska Federacija (posljednje dvije zemlje zajednički su ocjenjivali FATF i MONEYVAL) podliježu redovitom postupku praćenja MONEYVAL-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije