Prva HNL

BiH plaća misiju koja je završila 2012.

01.10.2017.
u 20:30

BiH godišnje potroši oko 400.000 KM na odsjeke koji su formirani u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova i pri misiji BiH u New Yorku u cilju koordiniranja aktivnosti nestalnog članstva, iako je BiH prije više od pet godina završila misiju kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, pišu Nezavisne novine.

Prema pisanju lista, u Odsjeku za koordinaciju aktivnosti s Vijećem sigurnosti UN-a, kojim rukovodi Miloš Prica, radi sedam zaposlenih, a u misiji BiH pri UN-u u New Yorku, kojom rukovodi Miloš Vukašinović, četvorica diplomata postavljenih sa zadatkom koordiniranja aktivnosti misije, koja je okončana 1. siječnja 2012. godine. List navodi kako za oba ta odsjeka BiH izdvaja prilična sredstva jer, ako se uzme prosjek, samo neto plaća radnika, koje su oko 2000 KM u sjedištu i oko 6000 KM u misiji u New Yorku, to znači da se na mjesečnoj razini za to izdvajaju 32.000 KM, a godišnje blizu 400.000 KM. - Sa svim prinadležnostima, uz obračunavanje mirovinskog, zdravstvenog osiguranja i poreza, BiH to godišnje stoji blizu milijun maraka - navodi list. Prica kaže kako nema komentara jer je “državni službenik” te napominje da nije sudjelovao u formiranju Odsjeka.

- U to vrijeme bio sam šef kampanje, a Odsjek je počeo raditi 2010. godine. Nemam veze s tim, nisam član ni jedne političke stranke, a to je odluka koju je donijelo Vijeće ministara BiH - rekao je Prica. Nezavisne novine podsjećaju kako je u mandatu od 2010. do 2014. godine predsjedatelj Vijeća ministara BiH bio Vjekoslav Bevanda, a ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

Aktualni ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak nije želio komentirati tu situaciju, ali je naglasio kako sa suradnicima razmatra proširenje misije pri EU u Bruxellesu kada BiH dobije status kandidata. - Kada se to dogodi, razmotrit ćemo cjelokupnu sistematizaciju radnih mjesta u Ministarstvu vanjskih poslova - rekao je Crnadak. Zlatko Dizdarević, nekadašnji veleposlanik BiH, dugogodišnji diplomat i novinar, smatra kako su uzroci mnogo dublji i u vezi su s višegodišnjom nemogućnošću usvajanja zakona o vanjskim poslovima u Parlamentu BiH. - Dakle, mi nemamo zakon po kojem Ministarstvo može urediti takve stvari. Zapravo, kako uopće ono može funkcionirati bez zakona o vanjskim poslovima? Zato danas isključivo funkcionira po nacionalnim vertikalama - zaključio je Dizdarević. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?