vodeći trgovinski partner

BiH otišla u "crveno" u robnoj razmjeni s Njemačkom

izvoz
24.07.2019.
u 20:43

Posebno brine negativni trend izvoza u Njemačku, čija se ekonomija nalazi u dužem razdoblju ekonomskih slabosti

Trendovi u bosanskohercegovačkoj trgovinskoj razmjeni i dalje se ne poboljšavaju, pa je izvoz za šest mjeseci ove godine ostao u negativnoj zoni, izvještava Indikator.ba. 

Ukupan bh. izvoz za razdoblje siječanj - lipanj, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio je 5,8 milijardi KM i za 0,1 posto je manji nego u istom razdoblju prošle godine. 

Istovremeno, uvoz je dostigao vrijednost od 9,8 milijardi KM i zabilježio je povećanje od 4,5 posto. Pokrivenost uvoza izvozom pala je na razinu od 59,6 %, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3,9 milijardi KM. 

Nakon što je u travnju i svibnju bosanskohercegovački izvoz prvi put u ovoj godini premašio vrijednosti od milijardu KM, u lipnju je bilans ponovno pogoršan. Prošlog mjeseca bh. izvoz iznosio je oko 995 milijuna KM i za 5,7 posto manji je nego u istom razdoblju prošle godine. 

Loš razvoj predstavlja činjenica da posustaje izvoz u zemlje Europske unije, ali i u zemlje CEFTA-e. Nakon što su prethodnih mjeseci postotci bili veći, izvoz u zemlje EU za prvih šest mjeseci bilježio je rast od blagih 1,6 posto, dok je izvoz u zemlje CEFTA registrirao rast od 1,4 posto. 

Istovremeno, polugodište je obilježio pojačan uvoz iz Hrvatske u postotcima od 14,2 posto. U isto vrijeme, bh. izvoz u ovu susjednu zemlju imao je skromniji rast od 4,5 posto. 

Posebno brine negativni trend izvoza u Njemačku, čija se ekonomija nalazi u dužem razdoblju ekonomskih slabosti. Nakon prethodnih pozitivnih trendova, izvoz u ovog našeg vodećeg trgovinskog partnera u lipnju bilježi pad od 1,3 posto na godišnjoj razini. U odnosu na svibanj izvoz bilježi pad od 5,7 posto. 

I dok sa susjednom Srbijom imamo pozitivan razvoj u razmjeni - veći rast izvoza od uvoza (rast izvoza 10,4 posto, rast uvoza 1,6 posto), problem i dalje predstavljaju Turska i ostale ostale države CEFTA-e. 

Pad izvoza u Tursku, zemlju koja je doživjela ekonomske turbulencije, bio je za razdoblje siječanj -lipanj čak 26 posto, dok je uvoz iz ove zemlje, kojemu pogoduje i slabija lira, porastao za 10,8 posto. 

U ostale zemlje CEFTA-e, Albanija, Moldavija, Kosovo, pad izvoza iznosio je 69,1 posto, a rast uvoza 25,4 posto. 
Razlog za pad izvoza najvećim dijelom je rezultat zaustavljeniog izvoza na Kosovo zbog uvedenih 100-postotnih carina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?