Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH ostaje u fokusu Britanaca! Premijer Johnson šalje jednog od najjačih svojih ljudi na Zapadni Balkan

02. prosinca 2021. u 13:26 0 komentara 472 prikaza
stuart peach

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je imenovao posebnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regiji.

Sir Stuart Peach će preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao s mjesta predsjedatelja Vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018. On je, također, ranije služio kao načelnik Stožera obbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao posebni izaslanik premijera, sir Stuart će surađivati s liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regije, kao i s našim saveznicima u SAD-u i Europi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti. Njegov rad će također uključivati promoviranje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju s ozbiljnim i organiziranim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima, i poticanje rješavanja nasljeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica. S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo će također nastaviti predvoditi rad na unaprjeđenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima. U Bosni i Hercegovini, aktivnosti sir Stuarta će podržati rad visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će s našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Europske unije.

Premijer Boris Johnson je povodom njegovog imenovanja izjavio:
„Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko posvećeno europskoj sigurnosti. Zapadni Balkan se suočava s najvećom prijetnjom svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednja dva desetljeća. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smijemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost sir Stuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promoviraju euroatlantske integracije u ovoj ključnoj regiji.”

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je izjavila:
 „Imenovanje sir Stuarta je jasan pokazatelj posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Zapadnom Balkanu i obrani i promociji slobode i demokracije u regiji. Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i sigurnosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zlonamjernih aktera. Sir Stuart će imati ključnu ulogu u tom poslu.”

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.