Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH opredjeljena za borbu protiv terorizma i ekstremizma

Čović smatra da je eliminiranje učinaka i ksenofobije ključno u borbi protiv širenja ideologije nasilnog ekstremizma
30. rujna 2015. u 12:59 0 komentara 52 prikaza
čović summit
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je Summitu čelnika o temi borbe protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma u organizaciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame. Čović je u razgovorima s visokim svjetskim dužnosnicima na marginama Summita prenio zabrinutost BiH zbog terorističkih napada i nasilnog ekstremizma. 

Istaknuo je da BiH pridaje veliki značaj rješavanju ovih pojava te da osuđuje brutalnost i potpuno zanemarivanje ljudskih života tijekom terorističkih napada uopće, osobito kad je ISIL u pitanju. 

Potvrdio je da je BiH predana doprinijeti na nacionalnoj i međunarodnoj razini borbi protiv ovih globalnih prijetnji, kao što su terorizam i ekstremizam u svim njihovim oblicima. 

Čović je tijekom svih susreta naglašavao da je BiH spremna da ojača suradnju na regionalnoj, subregionalnoj te međunarodnoj razini. 

On je pozdravio aktivnosti tijela Ujedinjenih nacija, posebice radne skupine za provedbu protuterorističkih mjera te isticao važnost da sve članice UN-a provedu rezolucije za borbu protiv pojave stranih terorističkih boraca i za borbu protiv ISIL-a, kao i svih drugih koji sudjeluju u financiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkog napada kako bi bili privedeni pred lice pravde.

BiH, kao predsjedateljica Vijeća Europe, pozdravlja aktivnosti Vijeća Europe i akcije poduzete u borbi protiv terorizma. Kao osobito važno, naglašavao je razmjenu informacija i određivanje točke žarišta od svake države, što će pomoći državama pri identificiranju osoba uključenih u terorističke aktivnosti i njihovom sprečavanju da otputuju u inozemstvo. 

Istaknuo je da je uz odlučnu i koordiniranu vojnu akciju potrebna i opsežna strategija koja se sastoji od širokog spektra političkih, ekonomskih i društvenih mjera, koje se bave rješavanjem egzistencijalnih problema, a kao presudno naveo je reduciranje siromaštva i nejednakosti, poboljšanje obrazovanja i pružanja mogućnosti mladima. 

Čović smatra da je eliminiranje učinaka i ksenofobije ključno u borbi protiv širenja ideologije nasilnog ekstremizma. 

Iz Predsjedništva BiH je priopćeno da je Čović naglasio važnost organiziranja Summita, kao još jedne prigode da se međunarodna zajednica potakne da bi se što odgovornije i ozbiljnije pristupilo rješavanju prijetnji, kao što su terorizam i nasilni ekstremizam.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.