UNO BiH

BiH od trošarina i cestarina na gorivo do sada zaradila više od 15 milijardi maraka

storyeditor/2023-10-11/gorivo.jpg
Agencije
06.12.2023.
u 08:31

Prikupljeni se novac moglo bolje iskoristiti, a ne za popunjavanje rupa u proračunima entiteta

BiH je od trošarina i cestarina na gorivo do sada zaradila 15.271,410.000 KM, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koja prikuplja ovaj novac. Naime, po litri goriva koje se proda na tržištu BiH trenutačno se plaća trošarina i cestarina koja ovisi o vrsti naftne prerađevine i iznosi od 0,30 do 0,45 KM te dvije cestarine. Prva je za održavanje cesta, koja iznosi 0,15 KM po litri goriva, dok je druga za izgradnju autocesta i rekonstrukciju drugih cesta, koja iznosi 0,25 KM po litri prerađevine. - Ukupan iznos prikupljene cestarine za održavanje cesta (0,15 KM po litri prerađevine), u razdoblju od 2006. do 30. rujna 2023. iznosio je 3 milijarde i 624 milijuna KM. Ukupan iznos prikupljene cestarine za izgradnju autocesta i rekonstrukciju ostalih cesta (0,25 KM po litri) od 2009. do 31. kolovoza 2023. je 3 milijarde i 355 milijuna KM. Uz cestarine, po litri goriva koje se proda na tržištu u BiH plaća se i trošarina koja iznosi od 0,30 KM do 0,45 KM po litri. Po toj osnovi od 2006. do 30. rujna 2023. prikupljeno je 8 milijardi i 290 milijuna KM - piše u podacima UNO-a BiH koje su dostavili za Nezavisne.

Tako je tijekom ove godine prikupljeno od cestarina 507 mil. KM, od čega je od cestarine za izgradnju cesta zarađeno 190 milijuna KM. Od cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta zarađene su 316,907.992 KM ove godine. UNO BiH je u 2023. prikupio i prihode po osnovi trošarina na naftu i naftne prerađevine u ukupnom iznosu od 394,8 mil. KM. Sav ovaj novac je raspoređen FBiH, RS-u te Distriktu Brčko prema koeficijentima koje usvaja Upravni odbor UNO-a BiH. Ekonomist Admir Čavalić rekao je za Nezavisne da se ovaj prikupljeni novac mogao bolje iskoristiti, a ne za popunjavanje rupa u proračunima. - Ovaj novac se mogao iskoristiti za iznimne infrastrukturne potrebe, a s druge strane, mi sada imamo problem s osiguravanjem financijskih sredstava po osnovi zaduživanja za te infrastrukturne projekte.

Tako da, ne samo da su se tim novcem mogle graditi ceste već bi se smanjila ovisnost o međunarodnim kreditima ili nekim drugim financijskim sredstvima koja se sada aktiviraju. Trenutačno imamo izniman problem u privlačenju tih sredstava, razumijevajući da infrastrukturni procesi općenito kaskaju i vrlo su upitni po pitanju načela učinkovitosti. Što to konkretno znači? Mi dobijemo ta sredstava, ali ne znamo ih na pravi način i u pravom trenutku utrošiti kako bismo iskoristili taj momentum vrijednosti novca. Istina je ta da smo ovaj novac koji je zarađen od trošarina i cestarina namjenski iskoristili, što se uvijek preporučuje, vrlo vjerojatno bismo imali riješeno pitanje brojnih dionica i povezane ključne gradove, odnosno ekonomska središta u BiH - objasnio je Čavalić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije