Zbog nemogućnosti pronalaska adekvatne radne snage brojni poslodavci dovedeni su pred zid

BiH nedostaje radnika u drvnoj i metalskoj industriji, ali i ugostiteljstvu

građevinski radnici
11.06.2023.
u 14:12

Zbog nemogućnosti pronalaska adekvatne radne snage brojni poslodavci dovedeni su pred zid iako se na evidencijama službi za zapošljavanje nalazi oko 283.000 radnika.

Nastavi li se tržište rada u BiH kretati u ovom smjeru, direktor Udruge poslodavaca FBiH Mario Nenadić kaže kako bh. ekonomija neupitno ide prema kolapsu.

Rasterećenje

- Idemo prema novoj krizi kada ćemo, nakon što Njemačka, Austrija, Slovenija i zemlje okružja povuku i ovo malo radnika što je ostalo, biti u situaciji da niti ćemo imati domaću radnu snagu ni strategiju za uvoz radne snage. Pokušavamo uvjeriti vlasti da počnu raditi na ovim pitanjima. Dostavljamo i dokaze da se naši ugovori već otkazuju jer domaće gospodarstvo nema odgovarajuću radnu snagu koja može odgovoriti zahtjevima zahtjevnog inotržišta - kazao je Nenadić, piše Avaz. Kako je za navedeni medij objasnio, sve procjene govore da među oko 283.000 osoba koje se nalaze na evidencijama nezaposlenih u FBiH nema više od 40.000 onih koji aktivno traže posao te da se BiH suočava s nedostatkom radnika, posebno u drvnoj, metalskoj i kemijskoj industriji, ali i ugostiteljstvu, trgovini i pratećim djelatnostima. S druge strane, angažman stranih radnika prate brojne komplikacije, od godišnjih kvota koje se utvrđuju na državnoj razini do niza onih na nižim razinama vlasti.

Primjerice, za angažman stranih radnika na području Republike Srpske potrebno je oko dva mjeseca, dok ta procedura u Federaciji traje od šest do devet mjeseci. - Moraju se nabaviti potvrde 11 zavoda i službi u državi da na njihovoj evidenciji nema radnika koje poslodavac planira angažirati. A onda je tu nostrifikacija diploma, pitanje smještaja, na kraju se još čekaju vize, radne i boravišne dozvole - objasnio je Nenadić za Avaz. Brojnim inicijativama Udruga poslodavaca FBiH pokušava barem na neki način promijeniti situaciju prije nego što bude prekasno. Uz pojednostavljivanje procedura za zapošljavanje stranaca, iz Udruge poslodavaca Federacije BiH inzistiraju i na rasterećenju gospodarstva kroz smanjenje poreza, doprinosa, parafiskalnih nameta kako bi se novac mogao usmjeriti u rast plaća radnika.

Koliko je potreba za uvozom stranaca na bh. tržište rada velika, najbolje pokazuje podatak Federalnog zavoda za zapošljavanje, prema čijim je pokazateljima samo u jednom mjesecu - ožujku odobreno 229 radnih dozvola. Da su poslodavci sve više prisiljeni radnu snagu povlačiti iz trećih zemalja, nedavno je u intervjuu za Večernji list potvrdio i Dominik Raškaj, marketing i PR menadžer za Posao.hr i tvrtku Boljiposao.com u BiH. - Poslodavci u BiH najčešće radnike uvoze iz Indije, Pakistana, Nepala koji, nažalost, nisu kvalitetni ni prilagođeni europskom tržištu. Ulaganje u samu obuku, koja je kompleksna i jako skupa, trenutačno nije rješenje. Da bi se djelomično riješilo taj problem, potrebno je da vlasti na razini entiteta i države sjednu za stol i dogovore najbolje moguće rješenje za poslodavce kako bi zadržali radnu snagu - objasnio je Raškaj.

Više žena

Kada je pak riječ o točnim podacima o nezaposlenosti, oni iz ožujka pokazuju da je na evidencijama službi za zapošljavanje bila registrirana 282.071 osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec smanjenje za 1977, odnosno 0,7 posto. Udio ženske populacije u broju nezaposlenih iznosi 167.089, odnosno 59,24 posto. Od ukupnog broja nezaposlenih, 192.849 (68,37 posto) je stručnih, 89.222 (31,63 posto) su nestručne osobe, a njih 84.641 (30,01 posto) prvi put traži zaposlenje. Na evidenciji nezaposlenih bilo je registrirano 61.975 osoba u dobi između 15 i 29 godina. Među nezaposlenima najviše je KV (88.951 ili 31,53 posto) i NKV radnika (84.820 ili 30,07 posto), potom slijede osobe sa SSS (77.548 ili 27,49 posto) i VSS (20.738 ili 7,35 posto), osobe s PKV (4084 ili 1,45 posto), VKV (681 ili 0,24 posto) i osobe s NSS (318 ili 0,11 posto). Najveći broj nezaposlenih registriran je u Tuzlanskoj županiji (67.371 ili 23,88%), potom u Sarajevskoj (54.574 ili 19,35%) i Zeničko-dobojskoj (50.589 ili 17,93%). U Bosansko-podrinjskoj registrirano je 2927 ili 1,04% od ukupnog broja osoba, prikazano je u podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije