Susret s misijom FATF-a

BiH nastavlja borbu protiv financiranja terorizma i sprečavanja pranja novca

16.01.2018.
u 11:12

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić razgovarali su danas u Sarajevu s tehničkom misijom Stručne grupe za financijsko djelovanje (FATF - Financial Action Task Force) o  zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti sprečavanja financiranja terorizma i pranja novca.

Zvizdić je upoznao izaslanstvo FATF-a o prioritetima rada Vijeća ministara BiH i istaknuo opredjeljenost europskom putu, ekonomskom razvoju i očuvanju stabilnosti, uključujući borbu protiv svih oblika kriminala i terorizma.  Naglasio je opredjeljenost Bosne i Hercegovine etabliranju sigurnog sustava za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma implementacijom Akcijskog plana, kreiranog na temelju preporuka FATF-a. Izrazio je očekivanja da će ovaj posjet rezultirati pozitivnim izvještajem koji će omogućiti da naša država već idućeg mjeseca, na plenarnom zasjedanju, bude uklonjena sa sive liste FATF-a, što bi bio pozitivan signal za sve poslovne ljude, kao i građane BiH.

Ministar Mektić je naglasio predanost institucija BiH borbi protiv terorizma i dodao da je implementacija Akcijskog plana tekla sporije zbog specifične ustavne strukture BiH, ali da je u konačnici uspostavljen efikasan sustav.

Zvizdić i Mektić su naglasili da provođenjem Akcijskog plana, donošenjem dvadest zakonskih i podzakonskih propisa na državnoj i entitetskoj razini, ovaj posao nije završen i istaknuli opredjeljenje naše zemlje da kontinuirano nastavi borbu protiv financiranja terorizma i sprečavanja pranja novca.

Predstavnici FATF-a su pohvalili rad Vijeća ministara BiH na implementaciji Akcijskog plana i izrazili zadovoljstvo ostvarenim napretkom. Istaknuli su da je provođenje Akcijskog plana samo prvi korak u borbi protiv financiranja terorizma i sprečavanja pranja novca, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?