Naslovnica Vijesti

BiH najviše uvozila naftu, lijekove, struju, pa čak i kruh

Na vrhu liste proizvoda koje je BiH najviše uvozila u 2017. su naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala za čiju kupovinu je naša zemlja izdvojila 878.537.978 KM
21. siječnja 2018. u 07:52 1 komentara 101 prikaza

Bosna i Hercegovina prošle godine je uvezla robu u vrijednosti od 16.926.945.856 KM, a među top 20 uvezenih proizvoda su nafta, automobili, ugljen, lijekovi, struja, strojevi, tekstil, hrana, pšenica, meso pa čak i kruh i pekarski proizvodi. 
S obzirom na to da je pokrivenost uvoza izvozom u BiH veća za 61,5 posto, nije teško primijetiti deficit trgovinske razmjene naše zemlje, piše Klix.ba. 

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH o izvozu, naša zemlja je prošle godine uvozila one proizvode koje sigurno može sama proizvoditi i već proizvodi.

"Na listi od top 20 uvoznih proizvoda se nalaze i kameni uglenj, ulje sjemena suncokreta, različiti prehrambeni proizvodi, čokolada, pšenica i suražica, goveđe meso, kruh, peciva, pivo, voda, namještaj od drveta, duhan i njegovi proizvodi, različiti kemijski i farmaceutski proizvodi koji su zastupljeni i u domaćoj proizvodnji", kazali su za Klix iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na vrhu liste proizvoda koje je BiH najviše uvozila u 2017. su naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala za čiju kupovinu je naša zemlja izdvojila 878.537.978 KM. Osobni automobili i druga motorna vozila su na drugom mjestu, a uvezeno ih je u vrijednosti 659.235.596 KM.

BiH je donedavno bila jedini regionalni izvoznik električne energije, a od prošle godine može se smatrati velikim uvoznikom struje. 

Na listi top 20 uvezenih proizvoda u BiH 2017. godine, električna energija je na šestom mjestu, a uvezli smo je u vrijednosti 280 milijuna KM. Zbog nedostatka električne energije BiH je prošle godine morala uvoziti i ugljen na koji je potrošeno 426 milijuna KM.

  • Avatar Feral
    Feral:

    Sramotno i zalosno da se pored tolikih nasih voda koje su najbolje Evropi i to uvozi, jos je sramotnije uvoziti kruh.