s indeksom 35

BiH najlošija u regiji po percepciji korupcije

korupcija
30.01.2024.
u 19:58

Od država regije lošija od Srbije samo je Bosna i Hercegovina s indeksom 35, dok je Albanija, s kojom je Srbija prošle godine dijelila 101. poziciju, sada bolja i ima indeks 37.

Srbija je nastavila pad u globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru i za 2023. zadržala indeks 36, što je najlošije u proteklih 12 godina te se nalazi na 104. poziciji od 180 rangiranih zemalja, objavila je u utorak organizacija Transparentnost Srbija. 

Od država regije lošija od Srbije samo je Bosna i Hercegovina s indeksom 35, dok je Albanija, s kojom je Srbija prošle godine dijelila 101. poziciju, sada bolja i ima indeks 37.

Srbija je ispod svjetskog prosjeka za sedam bodova, a za čak 28 je lošija od prosjeka zemalja članica Europske unije, pokazuju podaci na svjetskoj listi Indeksa percepcije korupcije organizacije Transparency International (TI).

Srbija se suočava s propadanjem demokracije, a njezina autokratska vlada koristi posebne zakone da ograniči transparentnost u velikim projektima, navodi se u godišnjem izvješću TI o Indeksu percepcije korupcije (CPI).

Srbija je dobila ocjenu CPI 36 na skali od nula - izuzetno korumpirana zemlja, do 100 - zemlja bez korupcije.

Zbog podložnosti političkom pritisku pravosudni sustavi u Bosni i Hercegovini i Srbiji u velikoj mjeri nisu u mogućnosti kazneno goniti i sankcionirati javne dužnosnike koji zloupotrebljuju svoje pozicije i zaposlenja.

Slabi zakoni, institucije za nadzor i kanali za izvještavanje također su doprinijeli stalnom padu CPI u te dvije zemlje, prenio je Glas Amerike (VOA) izvode iz izvješća TI posvećenog situaciji u Istočnoj Europi i Središnjoj Aziji, u kojem se Srbija po CPI nalazi na sredini liste.

Također je ukazano na to da nedavno doneseni zakon predviđa najmanje milijardu eura javnih sredstava, namijenjenih za EXPO 2027 u Srbiji, što stvara rizik od napuhanih ugovornih cijena i nekvalitetnih građevinskih radova, piše u izvješću.

Transparency dalje podsjeća da tužiteljstvo u Srbiji nije reagiralo na javno predstavljene dokaze o tome da je "izborna prijevara išla u korist aktualnoj (vladajućoj) Srpskoj naprednoj stranci i njezinim saveznicima u prosincu 2023.", dodaje VOA.

Kosovo ima indeks 41, Sjeverna Makedonija i Mađarska 42, Bugarska 45, a Crna Gora i Rumunjska indeks 46.

Šestu godinu zaredom na vrhu liste je Danska, s indeksom 90, identično kao i u prethodnom rangiranju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?