Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH nabavlja nove helikoptere i vozila, uskoro više novca za vojsku

14. svibnja 2021. u 15:02 0 komentara 439 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ministarstvo obrane BiH u ovom trenutku provode tri kapitalna projekta, a kako je vidljivo u nacrtu Programa reformi BiH za 2021., projekti se odnose na remont helikoptera, nabavu motornih vozila (novih i zamjene) i nabavu novih helikoptera za OS BiH, piše Večernji list BiH.

Važnost projekata

Realizacija navedenih projekata od ključne je važnosti za održavanje i razvoj nužnih operativnih sposobnosti OS-a BiH i realizaciju njegove glavne misije i zadataka, ističe se u nacrtu dokumenta koji bi se uskoro, nakon online konzultacija, trebao naći na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o povećanju izdvajanja za opremanje vojske, posebno je značajno provesti nekoliko projekata koji će omogućiti da se sredstva preusmjere. Naime, rješavanje pitanja neperspektivnih lokacija i viškova naoružanja i vojne opreme u skladu s postojećim aranžmanima i zakonima pridonijet će poboljšanju vojnog proračuna jer će se sredstva za ove namjene preusmjeriti za namjene funkcioniranja i opremanja OS-a BiH.

U nacrtu se upozorava kako su trenutačna izdvajanja za obranu i dalje preniska kako bi omogućila propisanu razinu održavanja opreme i infrastrukture i ne podržavaju programe modernizacije potrebne za razvoj iskoristivih vojnih sposobnosti. Razvoj punih sposobnosti vojnih jedinica zahtijeva stvaranje povoljnih uvjeta i potrebna proračunska sredstva, jedan je od zaključaka iz nacrta.

U kontekstu poboljšanja letačkih sposobnosti Oružanih snaga, nedavno je general-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera OS-a BiH, potvrdio za Avaz kako je u tvornici “Bell” u Sjedinjenim Američkim Državama počela proizvodnja helikoptera Huey II za potrebe Oružanih snaga BiH. Najavio je i projekt u okviru kojeg će OS-u BiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamjenskih vojnih vozila Humvee, a jedan dio njih bit će oklopljen.

Istodobno, Vijeće ministara BiH nedavno je donijelo odluku o izmjeni odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta “Osiguranje i unaprjeđenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, s razdobljem realizacije 2016. – 2018. godine. Na taj način produljen je rok za provođenje projekta do 2022. godine.

Također, Ministarstvo obrane je predložilo, a Vijeće ministara BiH donijelo odluku o izmjenama i dopuni odluke o odobravanju sredstava financiranja i dinamike realizacije višegodišnjeg projekta “Osiguranje i unaprjeđenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, s razdobljem realizacije 2016. – 2018. godine.

Modernizacija

Sredstva u iznosu od 3,3 milijuna maraka bit će osigurana prestrukturiranjem proračunskih sredstava iz 2020. godine, dok će 5,844.000 maraka biti osigurano iz proračuna institucija BiH u razdoblju 2021. – 2022. godine, do kada će se provoditi ovaj projekt. Inače, u kontekstu opremanja, u nacrtu se navodi i kako su, s obzirom na trenutačno stanje oko financiranja, posebno značajni programi podrške koje pružaju partnerske zemlje i koji su od velike važnosti i u pogledu modernizacije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.