Milorad Dodik

BiH je samo teritorij i propao pokušaj da se stvori novi politički narod

dodik
12.01.2017.
u 21:06

"BiH je samo teritorij, ona je, u biti bila samo pokušaj da se realizira američka ideja, da se ovdje napravi nova politička narod, ali taj pokušaj je propao“, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su pokušaji da se njegove poruke povodom obilježavanja Dana Republike Srpske predstave kao ideja o "Velikoj Srbiji“ dobro poznati propagandni trik na osnovu kojeg je desetljećima unatrag provođena antisrpska politika. 

"O 'Velikoj Srbiji‘ govore oni koji uopće ne razumiju što to znači“, istaknuo je Dodik, te podsjetio da je "Velika Srbija“ čisto propagandni pojam, koji je stvorio komunistički režim bivše Jugoslavije i koji je u prošlosti obuhvaćao mnogo veći teritorij i obično uključivao dijelove Hrvatske gdje živi srpski narod, a koji su sada pusti, piše Sputnjik. 

Predsjednik RS je za rusku televiziju "Cargrad“ rekao da su Srbi iz BiH sa Srbijom emocionalno i racionalno povezani više nego s BiH, te dodao da i na Zapadu postoje autoriteti koji smatraju da je jedini način da se dugoročno stabilizira Balkan da se Srbima dadne mogućnost da se bolje povežu. Dodik je istaknuo da ti zapadni izvori smatraju da Srbima treba dati iste mogućnosti koje imaju i drugi narodi, odnosno da bude jedinstven, a ne razbijen u više malih država. 

Dodik je rekao kako je više puta kršen Daytonski sporazum, a da su visoki predstavnici oduzimali RS-u nadležnosti i prenosili ih na razinu BiH. On je rekao da se Republika Srpska stalno suprotstavljala takvoj politici i samo tražila da se ispunjava "slovo“ Daytonskog sporazuma, te istaknuo da je Srpska za ovih 25 godina postojanja pokazala da je sposobna izaći  na kraj s različitim izazovima. 

"Mi ne želimo da visoki predstavnik i neke zapadne diplomate nama ’pjevaju pjesmu‘ o nekakvom ’duhu‘ Daytonskog sporazuma, praveći od njega idola koji smo mi dužni poštovati. Nama to nije potrebno i to nećemo raditi. I zbog toga je sadašnja naša politika odgovor na takve korake“, rekao je Dodik. 

Predsjednik Srpske je dodao da se, nažalost, BiH od samog početka pokazala kao neuspješna zemlja, kao i da su na neuspjeh od samog početka bili osuđeni pokušaji nekih ljudi izvana da na silu narode koji skupa nisu mogli živjeti u Jugoslaviji sada natjeraju da zajedno žive u BiH. On je napomenuo da ovakva BiH od samog svog stvaranja Daytonskim sporazumom postoji, s jedne strane na ambicijama bh. muslimana, a s druge strane na međunarodnom pritisku koji podržava upravo te ambicije bh. muslimana. 

"BiH je samo teritorij, ona je, u biti bila samo pokušaj da se realizira američka ideja, da se ovdje napravi nova politička narod, ali taj pokušaj je propao“, poručio je Dodik. 

Ključne riječi

Komentara 1

US
una-sana
10:20 13.01.2017.

pa tko vama brani da zivite u jednoj drzavi odete lijepo u srbiju koju toliko obozavate i problem rijesen lijepo vama a i nama , a to da vi ne sanjate o velikoj srbiji mozes pricati nekom ko vas ne poznaje a mi sa prostora ex-yu vas znamo .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?