Turizam

BiH ima veliki potencijal za razvoj iznad europskog prosjeka

turizam bih
23.10.2017.
u 21:40

Pozitivne vijesti stižu iz Euromonitora, međunarodne organizacije za istraživanje tržišta, barem po pitanju analize turističkog potencijala Bosne i Hercegovine.

Naime, kako prenosi Indikator.ba, Bosna i Hercegovina, kao turističko odredište, ima veliki potencijal nastaviti razvijati se iznad europskog prosjeka, konstatirano je u analizi Euromonitora.

Nedavni razvoj turističke industrije u Bosni i Hercegovini uslijedio je zbog poboljšanja podrške infrastrukturi.

Usluge u turizmu

Primjeri uključuju proširenje Wizz Airovih operacija na uključivanje sarajevske zračne luke, nastavak širenja mreže autocesta i veći priljev stranih investicija u smještaj, navodi se u analizi.

Također, snažniji je postao i online maloprodajni kanal, odnosno poslovanje preko interneta.

Tijekom razdoblja pregleda, raste broj posrednika specijaliziranih za pružanje pomoći igračima, osobito u smještaju, za dobivanje rezervacija tijekom niske sezone, kreiranje visokodiskontiranih paketa ponuđenih u obliku kupona.

Ova veza postala je jako popularna tijekom razdoblja pregleda i u 2017. godini kuponski posrednici, kao što su CityDeal, Ekupon i drugi, bili su nužni partneri kako za igrače tako i za kompanije koje pružaju druge usluge vezane uz putovanja i turizam te druge posrednike, navodi se, među ostalim, u analizi Euromonitora.

Euromonitor je također primijetio kako se sve veći broj hotela specijalizira za ugostiteljstvo koje zadovoljava potrebe gostiju iz arapskih zemalja, a što je segment koji se stalno povećava, pogotovo jer je Flydubai realizirao redovitu pristupačnu vezu između Sarajeva i Dubaija.

Veliki potencijal

Iako većina posjetitelja iz arapskih zemalja traži smještaj koji si može priuštiti, neki hoteli su se specijalizirali za pružanja usluga s pet zvjezdica arapskim posjetiteljima.

Također, Arapi masovno ulažu novac u razvoj i gradnju jer njihove preferencije nisu u potpunosti kompatibilne s postojećim mogućnostima smještaja.

U prilog toj činjenici idu statistički podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz kolovoza o broju stranih turista, koji pokazuju kako su najviše noćenja ostvarili upravo gosti iz Ujedinjeni Arapskih Emirata, a gdje je, u usporedbi s prošlom godinom, zabilježeno povećanje od 43,2 posto.

Euromonitor zaključuje kako Bosna i Hercegovina, kao turistička destinacija, ima veliki potencijal nastaviti razvijati se iznad europskog prosjeka tijekom predviđenog razdoblja, posebice u smislu sljedećih trendova: kontinuirano zanimanje za Bosnu i Hercegovinu od zemalja s najbržim razvijajućim resursima diljem svijeta, na Bliskom istoku, kontinuirani razvoj kratkoročnih rentiranja motiviranih snažnim performansama, poboljšanja u prometnoj infrastrukturi i prekograničnoj suradnji sa subjektima iz dobro razvijenih turističkih odredišta, kao što su hrvatska obala, crnogorska obala, rijeka Tara, Mokra Gora i Plitvička jezera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije