Midhat Arifović, direktor Porezne uprave Federacije BiH

BiH ima najniže stope PDV-a u regiji

Arifovic
Foto: VL FOTO
22.02.2015.
u 10:51

Prosječna stopa poreza na dobit u Europi je 30 posto, dakle znatno više nego u Federaciji BiH i Republici Srpskoj

Razni “ekonomski analitičari“, tzv. porezni stručnjaci, predstavnici poslodavaca, nevladinih organizacija, Vanjskotrgovinske komore BiH, Svjetske banke i slično, u svojim izjavama iznose netočne činjenice koje zbunjuju građane u FBiH i potencijalne investitore te stvaraju pogrešnu sliku o ambijentu u FBiH i BiH i poreznoj politici. Ovo je izjavio direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović. U razgovoru za Fenu on je demantirao učestale izjave u kojima se spominju visoki porezi i drugi “nameti” za poslodavce, kao prepreka i opterećenje za domaće poslodavce i strane investitore i ulagače u FBiH.

“Porezna uprava FBiH je izvršni organ koji provodi zakone koje na prijedlog Federalnog ministarstva financija i Vlade FBiH donosi Parlament FBiH, skupštine županija, pa čak i općinska vijeća kada su u pitanju odluke, što znači da porezna i fiskalna politika nije u nadležnosti Porezne uprave FBiH”, naveo je. Govoreći o porezima u državi, naglašava da je BiH, a time i FBiH, niskim poreznim stopama PDV-a (17 posto), poreza na dobit (10 posto), poreza na dohodak (10 posto), zemlja s najnižim stopama u okruženju i u Europi. “To je veoma privlačno za strane investitore, pogotovo ako se tome doda da su vlasnici kompanija - fizičke osobe prilikom podizanja dividende oslobođene u potpunosti poreza na dividendu, a isplata dividendi pravnim osobama nerezidentnim kompanijama oporezuje se po povlaštenoj stopi od pet posto”, ističe Arifović.

Iz tih razloga, nadležne institucije za privlačenje stranih investicija kao što je Agencija za promociju stranih investicija (FIPA), Vanjskotrgovinska komora BiH i entitetske gospodarske komore, podvlači, trebale bi puno više govoriti o pozitivnim segmentima porezne politike i svojim istupima izvan BiH, te u javnosti raditi na privlačenju stranih investitora. “Prosječna stopa poreza na dobit u Europi je 30 posto, dakle znatno više nego u FBiH i RS-u, a kada je u pitanju oporezivanje dohotka u FBiH imamo jedinstvenu stopu od 10 posto sa znatnim olakšicama za zaposlenike koji su obveznici ovog poreza, a ne poslodavci”, rekao je Arifović. U susjednim zemljama, dodaje, prisutno je progresivno oporezivanje dohotka s poreznim stopama u Hrvatskoj od 12, 25 i 40 posto, Srbiji od 10, 15 i 20 posto, u Sloveniji se kreću u rasponu od 16 do 41 posto, u zemljama EU stope poreza na dohodak iznose od 15 do 51 posto, bez doprinosa.

Komentara 2

RI
rikavac
19:00 22.02.2015.

al imaju vise ministara do ministara pomocnika vozaca tajnica vozila savjetnika savjetnika savjetniku nego ostale drzave u regiji. I ti se falis da ima naj nizu stopu PDV, vama je malo i to jer ga i onako ne vracate jer ko zatrazi povrat eto inspepkcijr i zaboravi povrat.

DU
dusparabranko
09:01 23.02.2015.

To je gledati u izlug .Drzave u okruzenju nesto rade i imaju sam drzavni trosak manji dok Bih. Ovaj drzavni aparat nemoze niti jedna drzava nosit bez poteskoca.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?