Odluka predsjedništva

BiH do 31. prosinca predaje zahtjev za članstvo u EU

Predsjedništvo BiH
09.10.2015.
u 06:15

Uskoro se u BiH očekuje dolazak i visoke predstavnice za vanjske poslove i sugurnosnu politiku EU Federice Mogherini

BiH predaje zahtjev za članstvo u Europskoj uniji za nešto više od dva mjeseca, odnosno najkasnije do 31. prosinca, dogovoreno je jučer na sjednici Predsjedništva BiH.

- Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da za iduću sjednicu dostavi izvješće o pripremljenosti BiH za predaju zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji koji će BiH podnijeti najkasnije do 31. prosinca 2015. godine. Predsjedništvo BiH je primilo k znanju informaciju o dosadašnjem procesu pregovora radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum – Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji, te informaciju s tehničkog sastanka u vezi protokola o proširenju Privremenog sporazuma – Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, održanog 29. svibnja 2015. godine. Zadužuje se Vijeće ministara BiH da poduzme sve neophodne mjere, s ciljem zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum do 1. siječnja 2016. godine, priopćeno je jučer nakon sjednice Vijeća ministara BiH. Potporu za zahtjev BiH je dobila od brojnih europskih zemalja.

Mark Rutt, premijer Nizozemske koja od 1. siječnja 2016.preuzima predsjedanje Europskom unijom, dao je potporu BiH da preda zahtjev za punopravno članstvo u tu zajednicu - kazao je prije nekoliko dana nakon povratka iz New Yorka predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U svojem Dnevniku iz New Yorka koji smo objavili napisao je: - Razgovor i potpora koju smo dobili od prvog čovjeka zemlje, uskoro predsjedateljice Europske unije, su bili od iznimnog značaja, prenosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Jordanski kralj, što me posebno razveselilo, je iskazao spremnost da svojim osobnim angažmanom osigura značajnija međunarodna ulaganja, posebice iz zemalja Europske unije te da podrži BiH u svim njezinim aktivnostima koji vode ubrzanijem ulasku u europsku obitelj - napisao je Čović.

Dodao je kako je apsolutnu potporu europskom putu BiH dobio i od predsjednika Rumunjske Klausa Iohannisa, kao i od zamjenika premijera ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčáka. Upravo će Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, predati zahtjev BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Najveći iskorak BiH na vanjskopolitičkom planu bit će upravo predaja zahtjeva za članstvo u EU. Brojne europske zemlje podržale su BiH da podnese zahtjev za članstvo u EU, a Reformska agenda koja je dogovorena za iduće razdoblje, Mehanizam koordinacije, Mapa puta..., daju ohrabrenje kako je BiH zacrtala konačnu točku puta - Europsku uniju. Prema našim saznanjima, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović će u idućem razdoblju ići u Bruxelles i imati niz sastanaka s europskim dužnosnicima, a uskoro se u BiH očekuje dolazak i visoke predstavnice za vanjske poslove i sugurnosnu politiku Europske unije i potpredsjendice Europske komisije Federice Mogherini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije