Čović, Orešković i Reiner

BiH će uvijek imati potporu Hrvatske

covic u RH
02.02.2016.
u 16:15

Jačanjem odnosa BiH i RH, osobito u području gospodarstva, može unaprijediti gospodarska stabilnost do razine primjerene standardima koji vrijede unutar europskih okvira

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je radni sastanak s premijerom Republike Hrvatske Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom. 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH čestitao je Oreškoviću i Reineru imenovanje na nove dužnosti i poželio im uspjeh u radu, kazavši kako s tih pozicija zasigurno mogu dati ogroman doprinos jačanju suradnje BiH i Republike Hrvatske, odnosno EU, te pružiti konkretnu potporu aktivnostima BiH na njezinom europskom putu. 

Čović je informirao premijera i predsjednika Sabora Republike Hrvatske o napretku koji je BiH postigla na europskom putu. Sugovornici su pozdravili snažan iskorak BiH prema Europskoj uniji, kazavši kako će nastojanja BiH, kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, uvijek imati potporu R. Hrvatske koja ima najnovija iskustva u procesu europskih integracija u njegovom najzahtjevnijem obliku. 

Izraženo je uvjerenje da se jačanjem odnosa BiH i RH, osobito u području gospodarstva, može unaprijediti gospodarska stabilnost do razine primjerene standardima koji vrijede unutar europskih okvira. U tom smislu predloženo je intenziviranje komunikacije izvršne vlasti dviju zemalja putem zajedničkih sjednica, u formatima koji najbolje facilitiraju suradnju u relevantnim područjima. 

Također, zakonodavna vlast RH raspolaže neprocjenjivim iskustvom u području usvajanja pravne stečevine EU i usklađivanja domaćeg zakonodavstva, pa je u tom smislu poželjna bliža suradnja i zakonodavnih tijela dviju zemalja, kako na općoj, tako i na razini povjerenstava i drugih tijela.  

Uvjerenje Oreškovića i Reinera, kao čelnika izvršne i zakonodavne vlasti jedne od članica EU, je da predaja zahtjeva za članstvo 15. veljače u Bruxellesu predstavlja svečani čin i ključnu političku prekretnicu za Bosnu i Hercegovinu, budući da jasno potvrđuje kojim putem BiH želi ići. Zajednička je konstatacija da je osobito važno iskoristiti tu jedinstvenu prigodu i ne posustati s reformama, koje je poželjno i dodatno intenzivirati kako bi se BiH nepovratno učvrstila na svom europskom putu i razvila otpornost na sve moguće izazove.

BiH svojim primjerom potvrđuje pretpostavku da europski put može biti ključni integrativni čimbenik, iznimno važan za unutarnju društvenu i političku stabilnost, gospodarski rast i promicanje socijalnog standarda za sve njezine građane. 

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odnosima dviju prijateljskih zemalja i čvrsto opredjeljenje za jačanje daljnje suradnje u kontekstu europskog puta BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije