Sastanci u Bruxellesu

BiH bi mogla do kraja 2016. dobiti status kandidata za EU

23.11.2015.
u 06:45

Čović se u Bruxellesu danas sastaje s europskom povjerenicom za vanjsku i sigurnosnu politiku F. Mogherini i glavnim tajnikom NATO-a J. Stoltenbergom S Joe Bidenom razgovarat će se o BiH i stabilnosti u regiji

Provedba Reformske agende i generalni napredak u BiH čine realnim najave bh. vlasti kako bi do kraja ove godine mogli predati kredibilan zahtjev za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović danas putuje u Bruxelles na sastanak s europskom povjerenicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federicom Mogherini, a glavna tema razgovora upravo će biti predaja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, stanje u BiH, provedba reformi...

Sastanci u NATO-u

Čović će tijekom boravka u Bruxellesu, kako doznajemo, razgovarati i s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom o drugom važnom vanjskopolitičkom prioritetu, a to je članstvo u ovom savezu i koraci koje BiH čini na ovom putu. Bit će to i svojevrsna priprema za sastanak ministara NATO saveza sredinom iduće godine u Varšavi. - Ovakvom dinamikom i s ovakvim koalicijskim partnerima, jer imamo dominantnu većinu, možemo donijeti sve nužne zakone kako bi krajem 2016. ili početkom 2017. godine dobili kandidacijski status za Europsku uniju, što bi onda bio pravi uspjeh. To bi bila potvrda reformi i pravog puta. Želja nam je da 2016., 2017. i 2018. godina budu godine kada ćemo puno više sredstava povući iz IPA fondova. Moramo osposobiti mlade ljude kako se prijavljuje i prave projekti. Mi ne postavljamo uvjete nego moramo biti ti koji ih poštujemo, kao i standarde. Zato mlade ljude moramo angažirati, iz svih županija i pripremiti ih kako se prijaviti i napisati pravi projekt. U pitanju su milijarde. Tko će biti brži, učinkovitiji, imati bolje projekte, taj će povući više novca, istaknuo je predsjedatelj Čović.

Susret s Bidenom

BiH je u jednom posebnom zamahu kada su u pitanju reforme i napredak i očito su bh. vlasti shvatile da je to prilika koju treba iskoristiti na vanjskopolitičkom planu. Prilika za to je svakako i susret predsjednika iz regije s američkim dopredsjednikom Joe Bidenom koji dolazi 25. studenoga u Zagrebu. BiH će na ovom skupu, a na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović predstavljati, najvjerojatnije, cijelo Predsjedništvo BiH. Važna tema razgovora na ovom susretu bit će između ostaloga i BiH. - Želimo govoriti o stabilnosti ovog prostora. Ja želim poslati poruku kako BiH može biti element stabilnosti, središte, izvorište stabilnosti, a ne problem kao do sada. Za to sve nam treba pozitivno ozračje. Treba nam dobra volja i ozračje da sve odluke provedemo, kazao nam je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Treba reći da su ove aktivnosti zapravo samo nastavak vrlo intenzivnog djelovanja Predsjedništva BiH u provedbi vanjske politike posljednjih nekoliko mjeseci. BiH je opredijeljena za europski put i provedbu važnih reformi, i to pokazuje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?