izvođenje radova u Njemačkoj

Bh. tvrtke na mukama: Dobiju poslove u EU, ali ne i vize za radnike na vrijeme

03.09.2018.
u 19:32

Vanjskotrgovinska komora BiH, u suradnji s Gospodarskom komorom Federacije BiH i Gospodarskom komorom Republike Srpske u kolovozu je objavila javni poziv za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj.

Detašman je poseban vid poslovne suradnje između poduzeća s teritorija jedne države koje, na osnovu sklopljenog ugovora s poduzećem iz druge države, izvodi radove u toj državi.

Naši građevinci već godinama dobivaju detašmane za poslove u Njemačkoj, a kako je navedeno, ovogodišnji predmet poziva su 790 dozvola za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva, te 740 dozvola za ostale djelatnosti poput montažerstva, rudarstva i drugih djelatnosti, piše Radio Sarajevo.

"Detašmanska godina počinje s mjesecom listopadom i mi smo u fazi kada otvaramo ponude koje su dostavile bh. tvrtke na osnovu raspisanog natječaja. S obzirom na to da naše tvrtke više od 20 godine izvode radove u Njemačkoj, možemo ustvrditi da je to potvrda kvalitete, profesionalnosti i stručnosti bh. građevinskog sektora", kaže predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Međutim, od siječnja 2017. godine bh. tvrtke se suočavaju s jednim ozbiljnim problemom blagovremenog osiguranja viza za rad u Njemačkoj.

"Za razliku od ranijih razdoblja, kada je njemačko Veleposlanstvo zahtjev za izdavanje viza rješavalo u roku od sedam do 14 dana, danas imamo problem da se na vize za radnike čeka od 60 do 90 dana, a nekada uopće nema termina zbog velikog potraživanja naših građana za njemačkim vizama", dodaje Jašarspahić.

On ističe da su oni apelirali da se ubrza proces izdavanja viza, međutim zbog nekih tehničkih procedura i svega ostalog, to još uvijek nije na razini na kojoj bi gospodarstvenici željeli.

"Organizirano je nekoliko sastanaka na najvišim instancama vlasti, ali to nije još uvijek dovelo do rješenja problema. U ovom trenutku, potrebno je da Ministarstvo vanjskih poslova s Vanjskotrgovinskom komorom isposluje za ovaj vid rada pogodnost gdje bi bh. tvrtke mogle dobiti stalni termin za izdavanje viza u njemačkom Veleposlanstvu", mišljenja je Jašarspahić.

Kao rješenje ovog problema, on vidi model koji se kao uspješan pokazao u susjednoj Srbiji.

"Zbog specifičnog položaja regije 'Zapadni Balkan' i velikog zanimanja i pritiska na veleposlanstva fizičkih osoba kojima je omogućeno da, pod određenim uvjetima mogu dobiti radne dozvole i raditi u Njemačkoj, nužno je odvojiti i posebno obrađivati zahtjeve koje podnose bh. tvrtke za svoje radnike. Slijedeći primjer Srbije, mi smo odlučni staviti se na raspolaganje, te se uključiti u proces osiguranja viza, čime bi se osiguralo provođenje Međudržavnog sporazuma i nesmetan rad detaširanih tvrtki, a tako bi i Veleposlanstvo Njemačke u BiH bilo rasterećeno pritiska", ističe Jašarspahić.

Prema njegovim riječima, nakon što se pojavio problem oko izdavanja viza, prošle godine podijeljeno je tek 87 posto detašmana, dok se ostatak od 13 posto nije realizirao upravo zbog problema s vizama.

"Zbog ogromnog broja zahtjeva građana za termine u njemačkom Veleposlanstvu, nažalost ove godine moguće je da će bh. građevinari imati i veće probleme ako se pod hitno ne riješi nešto po pitanju dobivanja viza radnika za rad u Njemačkoj", rekao je za Radio Sarajevo Mirsad Jašarspahić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?