ostaju bez radnika

Bh. poslodavci radnicima ne žele plaćati prekovremeni, kao ni rad za vrijeme blagdana

06.04.2019.
u 20:00

U tvrtki CPU Infotech iz Cazina, koja se bavi prodajom računalne opreme, krajem prošle godine odlučili su zaposlenicama skratiti radno vrijeme za jedan sat kako bi mogle provoditi više vremena sa svojom obitelji ne smanjujući im pri tome plaću, piše Večernji list BiH. Ova vijest odjeknula je kao bomba u svim bh. medijima s obzirom na to da je ovo jedinstven primjer u BiH.

Bh. poslodavci nemaju sluha i kao da ne vide što se događa u društvu. Zbog procesa iseljavanja sve je manji broj radnika i već se polako dolazi u situaciju da nema tko raditi. Međutim, njihov odnos prema radnicima malo se ili nije nimalo promijenio.

Ostaju bez radnika

Brojni bh. radnici rade za plaće koje su najniže u Europi, a poslodavci na razne načine krše brojna prava iz oblasti radničkoga zakonodavstva. Poslodavci ne uviđaju da, kršeći prava radnika, ustvari rade na vlastitu štetu jer će sami sebe dovesti u situaciju da će ostati bez radne snage. Jedna od najveći boljki bh. radnika svakako je neplaćeni prekovremeni rad, rad nedjeljom i blagdanima, na što radnici upozoravaju godinama. Zakon jasno kaže da “radnik ima pravo na povećanu plaću za otežane uvjete rada, prekovremeni rad i noćni rad te za rad na dan tjednog odmora, blagdana ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu”. Ipak, u praksi je to znatno drugačije. Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kazala je kako se u pregovorima sindikalaca, poslodavaca i predstavnika Vlade RS-a oko novog općeg kolektivnog ugovora koplja lome oko plaćanja prekovremenog rada, rada za vrijeme blagdana, regresa i naknada po osnovi smrti člana obitelji i rođenja djeteta, kao i prava na sindikalno djelovanje. – Poslodavci u javnosti spominju što ne žele, a ne žele sve što su naši zahtjevi, a tiču se plaćanja radnika po osnovi zajamčenih prava po Zakonu o radu. Da budem iskrena, jedan dio poslodavaca u pregovaračkom timu vrlo otvoreno govori kako uopće ne želi opći kolektivni ugovor i da želi sa svakim radnikom pojedinačno dogovarati uvjete. Međutim, to je suprotno konvencijama o radu i zakonskim propisima – tvrdi Mišić. Ona je kazala kako joj je drago što su konačno u Vladi RS-a shvatili da “nije problem u predstavnicima Saveza sindikata što još nemamo opći kolektivni ugovor iako je Zakon o radu na snazi od 2016. Naravno, postoje stvari oko kojih smo postigli dogovor, ali koplja se lome oko svega što se tiče novčanih izdvajanja za radnike”, dodaje Mišić.

Koriste stranci

Ovakvo stanje uvidjele su strane tvrtke koje u BiH sve češće organiziraju prezentacije na kojima nude “primamljive uvjete rada” kako bi privukle zainteresirane. U pozivima navode da će oni koji pristanu raditi za njih dobiti odlične uvjete. - Ugovor o radu, osmosatno radno vrijeme, plaćen prekovremeni rad i plaćen rad nedjeljom te blagdanima, dodatak na noćni rad, 13. plaća - obično stoji u pozivima. Dakle, ne stoji ništa više od zakonske obveze poslodavaca, odnosno stoji minimum obveza koje prema radniku moraju ispuniti. Ali znaju kako u BiH radnici, osim na papiru, nikakvih prava nemaju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?