Paddy Ashdown

Bh. političari trebaju pronaći hrabrosti iza sebe ostaviti ratne ciljeve

Paddy Ashdown
06.11.2015.
u 12:56

Iako je Bosna i Hercegovina postigla izuzetan napredak u prvim godinama od Daytona, posljednjih 10 godina zabilježen je zastoj, kazao je danas bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown obraćajući se na konferenciji o temi "20 godina provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma: izazovi i perspektive".

Pojasnio je da je najveći napredak u BiH postignut tijekom prvih 10 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, kada je BiH bila primjer izgradnje mira i integracije u poslijeratnom razdoblju. 

- Nijedna zemlja u povijesti nije postigla takav napredak u tako kratkom vremenu nakon rata - podsjetio je, dodajući da ipak tijekom posljednje dekade BiH ide unazad, te da razdoblje od 2006. do danas obilježavaju opstrukcije i propuštene prilike.

On smatra da su proces dezintegracije izazvali bh. političari koji sada sve svoje napore ulažu u enitetske politike, a ne na državnu razinu. 

- Međunarodna zajednica izgleda kao da je izgubila volju, a bh. političari kao da su napustili svoju viziju, a to je smrtonosna kombinacija, smatra Ashdown.  

Zapitao se gdje je sada nova generacija koja bi "trebala uzeti stvari u svoje ruke", te gdje su oni koji bi se trebali boriti za stvaranje bolje budućnosti za BiH, a ne nastojati da održe tenzije nastale prije 20 godina. Ocijenio je da se BiH i svi njeni građani zbog svega toga sada nalaze na najopasnijem raskrižju. 

Iskoristio je ovaj događaj kojim se obilježava 20 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma da uputi poruke europskim i institucijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), međunarodnoj zajednici, glavnim europskim gradovima, bh. političarima, te mladima u BiH.

U ovim porukama istaknuo je da se više ne može ići linijom manjeg otpora, da se međunarodna zajednica mora probuditi, a Washington, koji je kreator Daytonskog sporazuma, sada ne smije dozvoliti njegovo ugrožavanje i treba preuzeti vodeću ulogu.

Bh. političarima je poručio da trebaju pronaći hrabrosti da iza sebe ostave ratne ciljeve, ili da se, ukoliko to nisu u mogućnosti, sklone u stranu i puste nekog drugog da to uradi, prenosi Fena. 

Kao posljednju, uputio je poruku mladima da je ovo njihova država i da drugu nemaju, jer, kako je rekao, ukoliko se BiH ne uspije izboriti s izazovima, to neće biti dobro ni za njih, ni za živote njihove djece.

- Jedina budućnost koju imate, nalazi se ovdje. Vrijeme je da se uključite. Jedini koji mogu nešto da promijene, ste vi, poruka je Ashdowna. Svoje obraćanje završio je pozitivnijim tonom, kazavši da još uvijek vjeruje u budućnost ove zemlje koja obiluje ljepotom i hrabrim ljudima.

- Nije sve izgubljeno. Ti snovi od prije 10 godina mogu se vratiti. U BiH sada ima novih stranaka, mladih ljudi koji žele promijeniti stvari na bolje, zaključio je bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?