Potrošnja

Bh. kućanstvo za struju godišnje izdvoji 892 KM

07.02.2016.
u 07:00

Potrošnja el. energije u urbanim središtima po kućanstvu u Republici Srpskoj je oko 15 posto veća nego u Federaciji BiH

Prosječno kućanstvo u Bosni i Hercegovini za korištenje električne energije godišnje izdvoji 892 KM ili 74,33 marke svakog mjeseca, piše Večernji list BiH.

Naime, statističko istraživanje anketa o potrošnji energije u kućanstvima pokazalo je kako prosječna godišnja potrošnja električne energije po kućanstvu u BiH iznosi oko 4500 kWh.

Naknade

Prema cijenama u JP Elektroprivreda HZ HB, 1 kWh po višem dnevnom tarifnom sustavu iznosi 0,1941 KM, a po nižem 0,0970 KM te je po toj osnovi vlasnik mjerila dužan uplatiti 655 konvertibilnih maraka.

Računica se zasniva na tome da je polovina energije naplaćena po višoj tarifi, a ušteda je moguća ako se pazi kada će se uključiti perilica za posuđe, rublje i slično. Tome iznosu treba dodati naknadu na svako mjerilo u kućanstvu, koja iznosi 1,9 KM mjesečno ili 22,8 KM godišnje. Slijedi i obračunska snaga koja po kućanstvu iznosi 6,64 KM mjesečno, odnosno 79,68 KM godišnje.

Još jedna stavka, a to je naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, iznosi 0,001 KM po kilovatsatu, što kućanstvo stoji dodatnih 4,5 maraka godišnje. Kada se sve to zbroji, kućanstvo mora za “struju” izdvojiti 762 konvertibilne marke.

Tu nije kraj, treba iz ove potrošnje financirati i državu, PDV u iznosu od 17 posto, što iznosi 130 KM godišnje.

Spomenuta anketa je pokazala kako nema većih razlika u potrošnji bh. kućanstava u urbanim središtima i ruralnim i poluurbanim područjima.

Ako se promatra prosječna godišnja potrošnja električne energije po entitetima, ona je u urbanim središtima po kućanstvu u Republici Srpskoj oko 15 posto veća nego u Federaciji BiH, dok je prosječna potrošnja u ruralnim i poluurbanim područjima gotovo izjednačena.

Upotreba energenata

Najviše korišteni energent za kuhanje je električna energija - 65,8 posto. Visoka je i zastupljenost korištenja peći na drva za kuhanje te iznosi 27,2 posto. Ukapljeni naftni plin zastupljen je s 4,5 posto, prirodni plin s 2,4 posto, dok je najmanje zastupljen ugljen sa svega 0,1 posto.

Ugljen obuhvaća lignit, mrki ugljen, ugljene brikete i drveni ugljen. Drvo obuhvaća ogrjevno, drvne pelete, drvne brikete, drvnu sječku i poljoprivredni otpad. Električna energija je dominantna u strukturi korištene energije za pripremu tople vode, gotovo 90 posto.

Na razini Bosne i Hercegovine 35,5 posto kućanstava koristi samo jedan energent za kuhanje, dok 64,5 posto kućanstava koristi dva ili više energenata za kuhanje. U svim urbanim središtima u Bosni i Hercegovini je korištenje samo jednog energenta za kuhanje veće za oko 20 posto u usporedbi s ruralnim i poluurbanim područjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?