potrošačka košarica raste

Bh. građani sve manje kupuju, rast cijena najviše osjete umirovljenici

kupovina, trgovina
ilustracija
19.02.2023.
u 10:49

U izračunu Saveza samostalnih sindikata BiH stoji da je potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u siječnju iznosila 2996,70 KM, dok je prosječna plaća bila 1161 KM

Unatrag godinu dana cijene hrane u Bosni i Hercegovini zabilježile su drastičan rast, neke namirnice poskupjele su dvostruko, što ne prati i rast prihoda. Tako danas imamo situaciju da je za potrošačku košaricu za četveročlanu obitelji potrebno gotovo 3000 KM, dok je prosječna plaća upola manja. I u svemu tome postavlja se samo jedno pitanje. Kako bh. građani uopće žive?

Poskupljenja

Visoke cijene i mali prihodi doprinose tome da bh. građani odavno namirnice kupuju na komad. No, ono što postaje praksa u posljednje vrijeme je da se čak odlučuju samo za hranu koja im je potrebna za jedan dnevni obrok.

- U svakom smislu osjeti se da bh. građani manje kupuju. Prošla su vremena kada su bh. građani namirnice kupovali u kilogramima, pa i gajbama - kazao je za BHRT trgovac na tržnici na Alipašinu polju, koji tu radi već 15 godina, ističući kako nikada nije imao manje kupaca, a i oni koji dolaze, kaže, kupuju minimalno. Rast cijena osnovnih životnih namirnica u BiH najviše osjete umirovljenici, od kojih većina prima najnižu mirovinu.

- Velika većina umirovljenika danas, nažalost, ne može preživjeti ako ne dobiva pomoć od djece, obitelji, susjeda… Oni koji nemaju nikakvu pomoć nerijetko su primorani posegnuti za umirovljeničkim kreditima te svaki dodatni trošak, odnosno rata kredita, dovodi ih u dužničko ropstvo. Još su umirovljenici i najdisciplinarniji jer navrijeme plaćaju račune s obzirom na to da su svjesni da, ako jedan mjesec ne plate račun, drugi neće moći platiti dva jer neće imati čime. Gledamo ih i kako kupuju samo nužno, voće i povrće na komad, meso na grame. Njima je zaista preteško spojiti kraj s krajem i svi bismo im trebali pomoći - kazao je nedavno za Večernji list Zoran Petoš iz Udruge za zaštitu potrošača "DON". Edin Pašić iz Udruge potrošača Sarajevske županije za BHRT je kazao kako su bh. građani primorani štedjeti na svemu.

- Vjerujem kako potrošači mnogo manje kupuju odjeću i obuću te da, i kada kupuju, biraju rabljeno. Na osnovi toga se uštedi, a izbacuju se i kulturna događanja. To je ljudima nedostupno - kazao je Pašić. Detaljnije stanje, kada je riječ o poskupljenjima, objavila je državna Agencija za statistiku.

Kako pokazuju i podaci na godišnjoj razini, u prosjeku je zabilježen rast razine cijena. Razina cijena u prosincu 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 14,8 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 23,2 posto, alkoholnih pića i duhana za 2,6 posto, stanovanja i režijskih izdataka za 16,9 posto, namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 12,2 posto, zdravstva za 2,5 posto, prijevoza za 17,2 posto, komunikacija za 1,4 posto, rekreacije i kulture za 11,6 posto, obrazovanja za 2,4 posto, restorana i hotela za 11,1 posto te ostalih dobara i usluga za 8,6 posto. Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u odjeljku odjeće i obuće, i to u prosjeku za 7,3 posto. Napravili smo i usporedbu određenih cijena proizvoda prema podacima iz prosinca 2022. u odnosu na isti mjesec godinu ranije. Kada je riječ o hrani, gotovo da je nemoguće pronaći namirnicu kojoj cijena nije rasla. Kruh od pšeničnog brašna je u godini dana poskupio za 0,60 KM, dok je kilogram pšeničnog bijelog brašna poskupio za 0,50 KM. Kilogram junetine bez kosti poskupio je za 3,90 KM. Naime, u prosincu 2022. godine za kilogram te vrste mesa bilo je potrebno izdvojiti 18,80 KM, dok je ista količina iste vrste mesa u prosincu godinu ranije stajala 14,90 KM. Kilogram svinjetine s kosti u prosjeku je poskupio za 2,30 KM. Svježa piletina je u godini dana poskupjela za 1,20 KM. Litra ulja u prosjeku je skuplja za 0,80 KM. Rasle su cijene i ogrjeva. Kako je prikazano u podacima, tona ugljena je u godini dana zabilježila rast od 47,50 KM, dok su drva po m3 poskupjela za 19 KM. Toaletni sapun je od prosinca 2021. do istoga mjeseca 2022. poskupio za 2,60 KM, šampon za kosu za 0,50 KM, zubna pasta za 0,50 KM, a toaletni papir za 1,20 KM.

Košarica

Koliko su troškovi rasli, prikazano je i u izračunu Saveza samostalnih sindikata BiH. Kako su priopćili, potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u siječnju je iznosila 2996,70 KM, dok je prosječna plaća bila 1161 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku). Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 38,74%, što znači da je standard gotovo svih građana sve lošiji, a oni ugroženiji postaju još ugroženiji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije