Općine i gradovi ključ su razvoja i napretka prema Europskoj uniji

storyeditor/2024-04-25/Garancija_lokalne_autonomije_u_FBIH_kroz_uskladenost_sa_standardima_EPOLS-3.jpg
26.04.2024.
u 15:36

Bradara je navela kako panel pokazuje da komunikacija između lokalne i viših razina vlasti mora biti još izraženija i iskrenija, a poručila je i kako bez spremnih općina i gradova nema ni europskog puta za BiH

Neusuglašenost propisa s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao i Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH, prijenos ovlasti na općine i gradove bez osiguranja potrebnih sredstava, ali i aranžman otplate vanjskog duga FBiH koji ne ide u korist lokalne samouprave, samo su neke od tema o kojima se jučer raspravljalo u okviru panel-rasprave o jamstvu lokalne autonomije u FBiH kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi, piše Večernji list BiH.

Komunikacija

Panel u organizaciji Saveza općina i gradova FBiH i Kongresa Vijeća Europe poslužio je ne samo za adresiranje problema već i kao način otvaranja dijaloga svih razina vlasti kako bi se pronašla rješenja koja će uvažavati značaj i specifičnost lokalne samouprave. Tajnica Općine Centar Adelina Džanković kazala je kako neusuglašenost propisa sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH ima za posljedicu ugrožavanje prava jedinica lokalne samouprave jer se zakon ne može dosljedno primjenjivati. Kao primjer je uzela donošenje internih akata jedinice lokalne samouprave, a to su, prije svega, odluka o organizaciji tijela uprave i pravilnika o unutarnjoj organizaciji. - Viša tijela vlasti inzistiraju na primjeni raznih propisa koji su doneseni prije Zakona o načelima lokalne samouprave, gdje se ne uvažava njegov specifični karakter, u smislu da je to propis koji u cijelosti regulira rad tijela uprave i on je instrument međunarodnog ugovora, odnosno Europske povelje o lokalnoj samoupravi - kazala je Džanković.

Na događaju, koji je okupio lokalne lidere, kao i ključne političke i pravne stručnjake radi razmjene znanja i iskustava u cilju poboljšanja lokalne samouprave u skladu s europskim standardima, sudjelovala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, koja je poseban fokus stavila na činjenicu da su upravo općine i gradovi temelj konkretnog života, kao i važan segment ukupnog napretka BiH prema Europskoj uniji. Osvrnula se i na izazove s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave, naglasivši kako je posao načelnika jedan od najtežih kada je u pitanju javna uprava u ovoj zemlji.

- Preko njihovih leđa lome se sve odluke viših razina vlasti, a ruke su im nerijetko vezane kada su u pitanju nadležnosti, osobito financijska sredstva. Ipak, kao i u svakom poslu, oni spremniji brzo se istaknu svojim rezultatima - poručila je Bradara.

Važnost samouprave

Uz napomenu kako je ključno da se uvaži važnost ovog oblika samouprave za funkcioniranje cijelog sustava, Bradara je navela kako panel pokazuje da komunikacija između lokalne i viših razina vlasti mora biti još izraženija i iskrenija. Poručila je i kako bez spremnih općina i gradova nema ni europskog puta za BiH. Na skupu su govorili i Mladen Mišurić Ramljak, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe u BiH, Siroco Messerli, zamjenik šefa misije i direktor za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske, Ryan Knox, direktor SALAR Internationala, te Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH. Događaj je dio šireg projekta “Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini”, koji provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti pod okriljem akcijskog plana Vijeća Europe za BiH za razdoblje 2022. - 2025. Financijsku podršku pružili su Kongres Vijeća Europe, Vlada Kraljevine Švedske i Vlada Švicarske, što dodatno naglašava važnost i međunarodnu podršku projektu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?