Autoprijevoznici u BiH strahuju

Bez stručne pomoći države autoprijevoznika će biti sve manje

12.10.2020.
u 20:27

Od 15. ožujka do 15. svibnja autobusni promet u BiH bio je obustavljen, a gubici su, kako ističu u ovom sektoru, toliki da dio njih neće preživjeti ovaj ekonomski udar. Autoprijevoznici su grana gospodarstva koja je najpogođenija pandemijom koronavirusa. I Autobusni kolodvor u Sarajevu bilježi velike gubitke. Suočeni sa sve više otkazivanja, sa strepnjom su dočekali jesensku sezonu. Slična je situacija u ovom sektoru i u Mostaru i Banjoj Luci te u ostalim gradovima u BiH, piše Večernji list BiH

Strah za budućnost

Cijene karata i popusti na karte kod većine autoprijevoznika ostali su isti. Ali sve je neizvjesnija jesen kada su prijevozne potrebe na minimumu, kada putnika nema i kada cijene goriva uvijek rastu. Bez stručne analize i pomoći države autoprijevoznika će, izgledno je, biti sve manje. S druge strane, mjere države za ublažavanje krize, navode, još uvijek nisu dobili. Udruge autoprijevoznika i putničkog i teretnog prometa koje djeluju u okviru Vanjskotrgovinske komore BiH usvojile su i niz prijedloga koje su uputili institucijama BiH da pomognu ovom sektoru, prije svega, u očuvanju radnih mjesta. Jedna od prvih preporuka je omogućiti pristup mogućim izvorima subvencija za ove kompanije. Jedna od inicijativa upućena je agencijama za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (12. ožujka 2020.) kojom je tražena šestomjesečna suspenzija plaćanja kredita za kompanije koje posluju u područjima pogođenim koronavirusom, između ostalih, i u putničkom prijevozu.

Traže pomoć

Prijedlog mjera dostavljen je svim nadležnim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini i nadležnim tijelima iz oblasti cestovnog prijevoza putnika. Vijeću ministara BiH predloženo je osnivanje privremenog koordinacijskog tijela za pomoć bosanskohercegovačkim kompanijama koje se bave domaćim i međunarodnim javnim cestovnim prijevozom putnika. Istodobno, Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine predloženo je da inicira izmjene i dopune Zakona o trošarinama i pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama tako da se omogući privremeno oslobađanje cestarina kao vrste neizravnog poreza na gorivo. Jedna od preporuka je i entitetskim vladama, a tiče se omogućavanja povrata dijela uplaćenih naknada pri registraciji vozila za razdoblje u kojem je djelomično ili potpuno onemogućena djelatnost cestovnog prijevoza putnika. Prijedlozi su upućeni u kolovozu, ali nijedan od prijedloga u navedenim institucijama nije razmatran.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?