Drugi sajam prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, zanata i obrta

Bez sira je sajam u Livnu nezamisliv, a novitet su "detoks" sokovi

storyeditor/2023-09-24/SAJAM01_ZE4_BIH_240923.jpg
25.09.2023.
u 16:30

Višednevno obilježavanje Dana Grada i 1131. obljetnice prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja počelo je Drugim sajmom prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, obrta, tradicionalnih zanata i turizma pod nazivom "Agro-Tour Livno" 2023. godine, piše Večernji list BiH.

Raznovrsna ponuda

Ovogodišnji sajam okupio je više izlagača od prošlogodišnjeg, a i ponuda je bila raznovrsnija, istaknula je Ivana Markov, pomoćnica gradonačelnika za gospodarstvo, inspekciju, lokalni razvoj i investicije, te dodala:

- Ono što mi je ove godine posebno drago je to da ima više obrta tradicionalnih zanata. Prijavila su se 23 izlagača, no, jedan izvan Livna nije došao, ali, evo, imamo 22 izlagača i to je mali napredak u odnosu na lani, kada smo imali 18 izlagača.

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić naglasio je kako je sajam samo jedan od načina na koji mogu pružiti potporu OPG-ovima, obrtima, osobito tradicijskim zanatima, kao i ljudima koji se bave segmentom turizma te dodao:

- Ovo je prilika i da se oni međusobno upoznaju te sigurno dobra promocija svih izlagača, ali i samog Grada Livna te našeg kraja. Inače, nizom drugih mjera Gradska uprava daje potporu poljoprivrednim proizvođačima i poduzetnicima, tako da smo ove godine u proračunu za tu namjenu osigurali 400.000 konvertibilnih maraka.

Na sajmu su bila i dobro poznata lica, a među njima i Katica Đuran, pionirka u proizvodnji bobičastog voća u Livnu. Njezin štand već na prvi pogled "govori" da se asortiman proizvoda stalno širi.

- Ove godine imamo jednu novinu - program tzv. detoks sokova - hladno cijeđenih i prešanih. Riječ je o pet različitih sokova za detoksikaciju i čišćenje organizma. Ove godine pod nasadima jagodičastog voća imamo jedan hektar, po pet duluma maline i kupine, imamo nešto jagoda, malo batata, a uz to uzgajamo i žitarice - govori nam Katica, kao i to da je u proizvodnju uključena cijela obitelj, od najmlađih do najstarijih.

I pčelar Salih Golub neumorno širi svoju paletu proizvoda. U početku mu je pčelarenje bilo hobi, a onda je, uz med, uslijedila proizvodnja drugih pčelinjih proizvoda, propolisa, peludi, voska, sve do raznih pripravaka. Kaže da je pčelarenje svojevrsna psihoterapija, odmor za dušu, a među novinama ističe med s borovinom i medeni ocat koji se, kako je istaknuo, rijetko može naći u prodaji.

Vjerni sudionici ovakvih manifestacija su učenici i nastavnici iz Srednje strukovne škole u Livnu. Ravnatelj škole Saša Grabovac naglasio je kako su izloženi sokovi, privjesci, 3D printeri i heksapodi samo dio onoga što učenici rade.

Bez livanjskog sira sajam bi bio nezamisliv, no, dok zlatni koluti iz industrijske proizvodnje bez problema stižu do svjetskih trpeza, oni domaći, od nepasteriziranog mlijeka, i dalje su na čekanju, govori nam Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira "Cincar" Livno te dodaje:

Mini mljekare

- Napravili smo zadrugu koja ima sve standarde i uvjete za izvoz. Napravili smo i mini mljekare koje imaju uvjete za proizvodnju po standardima EU-a, dakle, sve smo napravili, ali, nažalost, mi u Bosni i Hercegovini nemamo zakon za ove izvorne, autohtone domaće sireve. Vi znate da smo prije nekoliko godina, kada smo radili izložbe sira, imali 27 proizvođača, a sada ih je ostalo devet.

Uz to što su kušali i kupovali domaće delicije, posjetitelji su mogli izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi, što su im omogućili vrijedni zdravstveni djelatnici i učenici medicinskog smjera Strukovne škole u Livnu. I vlasnici kućnih ljubimaca došli su na svoje jer je na sajmu bio i štand s poslasticama za pse i mačke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?