Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Besplatno liječenje u 15 europskih zemalja, prije polaska na odmor uzmite potvrde

15. lipnja 2019. u 19:00 0 komentara 560 prikaza

Sezona je godišnjih odmora, mnogi odlaze iz BiH put svojih zacrtanih odredišta. Veliki broj građana neinformiran je o svojim pravima, prvenstveno kada je u pitanju zdravstvena zaštita izvan zemlje. Naime, mnogi ne znaju da mogu koristiti besplatnu zdravstvenu zaštitu u 15 europskih zemalja, a rijetki koriste ovu pogodnost, piše Večernji list BiH. 

Dvojezični obrasci

Zemlje u kojima građani BiH mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu su: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Italija, Slovenija, Mađarska, Turska, Češka i Velika Britanija. U Švicarskoj građani BiH imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u slučaju prometnih nesreća, dok u Švedskoj sami moraju plaćati troškove liječenja. U Francuskoj se ne može koristiti zdravstvena zaštita s bolesničkim listom.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije ističu kako se potvrda, odnosno dvojezični obrazac o pravu korištenja zdravstvene zaštite, u inozemstvu izdaje nakon što osiguranik od svog liječnika dobije potvrdu da ne boluje od akutnih oboljenja ili kroničnog oboljenja koje zahtijeva dulje liječenje. 
Od 2018. pa do kraja svibnja ove godine 187 građana Sarajevske županije koristilo je zdravstvenu zaštitu u inozemstvu, koja je koštala više od 630.000 KM. Inače, na godišnjoj razini u SŽ-u izdaje se od tisuću do dvije tisuće potvrda za korištenje besplatne zdravstvene zaštite u inozemstvu. Među njima je najviše onih koji putuju u Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Slična situacija je i u ostalim županijama. Besplatnu zdravstvenu zaštitnu bh. državljani najčešće koriste u zemljama zapadne Europe, a ovu pogodnost proteklu godinu više su koristili građani Tuzlanske županije u odnosu na druge županije. U TŽ-u je od početka prošle godine do 31. svibnja ove godine izdano 965 dvojezičnih obrazaca o korištenju zdravstvene zaštite u inozemstvu. Zavod zdravstvenog osiguranja ZD županije prošle godine izdao je ukupno 238 obrazaca za zdravstveno osiguranje u inozemstvu, a u prvih pet mjeseci ove godine 70 obrazaca. 

Od početka prošle godine pa do kraja svibnja ove godine na području Unsko-sanske županije izdano je 313 obrazaca za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu. Iz HNŽ-a 344 građanina proteklih godinu i pet mjeseci besplatno su koristila zdravstvenu zaštitu u inozemstvu.

Samo u hitnim slučajevima

Osigurane osobe imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite samo u hitnim slučajevima, odnosno u slučajevima kod kojih je bilo nužno pružanje medicinske pomoći u cilju otklanjanja opasnosti za život i zdravlje, a koje se nisu mogle predvidjeti ili odgoditi do povratka u BiH. Pod hitnim slučajevima ne smatraju se slučajevi kod kojih je zdravstvena zaštita bila planirana, kao što su dijagnostika, terapijski postupci, operativni zahvati, porođaji i slično.

Podsjećamo, osigurane osobe koje su koristile zdravstvenu zaštitu u inozemstvu, a prije odlaska nisu pribavile odgovarajuću potvrdu, troškove korištenja zdravstvene zaštite snose osobno i nemaju pravo na refundaciju. Prije odlaska na putovanje potrebno je od obiteljskog liječnika uzeti izvod o zdravstvenom stanju te potom s tim izvodom najkasnije sedam dana prije odlaska u inozemstvo podnijeti zahtjev za izdavanjem potvrde za korištenje zdravstvene zaštite. Potvrda se izdaje na razdoblje ne dulje od 30 dana, najkasnije u roku od pet dana, a plaća se 1 KM prilikom preuzimanja.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.