Preventivni ultrazvuk dojki

Besplatan pregled za 100 žena u Posavini

26.09.2022.
u 18:24

Svijest žena o njihovu zdravlju raste i na području općine Domaljevac. Potvrđuje to odziv na preventivni ultrazvučni pregled dojki.

Telefonski poziv

Bio je dovoljan samo telefonski poziv na dolazak i žene iz Domaljevca, Bazika i Grebnica rado su prihvatile ponudu Zdravstvene ustanove za zdravstvenu i palijativnu skrb u Domaljevcu Spitex za dolazak na besplatni pregled, ističe volonterka akcije Katarina Lukač iz Bazika, djelatnica Osnovne škole u Domaljevcu. Ravnatelj Spitexa, jedine, uz Tuzlu, ustanove za palijativnu skrb u regiji, je Daniel Pendić, klinički psihoterapeut i član nacionalnog tima za transplantacije. U izjavi za medije kazao je kako su organizirali preventivne ultrazvučne preglede dojki ili štitnjače, ovisno o potrebi, za 100 žena Domaljevca, Bazika i Grebnica.

- Pregled smo organizirali kao društveno odgovorna zdravstvena ustanova besplatno, a u ovisnosti o rezultatima, ponudit ćemo i ostale besplatne preventivne preglede. Takvu ćemo praksu svakako nastaviti jer se bavimo pacijentima koji su u teškom stanju, onima kojima je potrebna palijativna skrb i imaju progresivan tijek bolesti. Imamo 15 zaposlenika, među kojima su četiri liječnika. Uvijek govorimo da se treba navrijeme liječiti jer u prevenciji je spas, bolje je spriječiti nego liječiti - poručuje Pendić i dodaje: - Ovo smo uradili ponajprije zbog toga što su karcinom dojke i maternice vodeći kod žena. Ovim pregledom želimo što veći broj žena animirati kako bi navrijeme obavile ovaj preventivni pregled te kako bismo, ako nešto postoji, otkrili i time im spasili život. Stjepan Piljić, načelnik općine Domaljevac-Šamac, s predsjednikom Općinskoga vijeća Miroslavom Piljićem obišao je ustanovu i izrazio zahvalnost Spitexu na zdravstvenoj akciji.

Zdravstvo prioritet

- Općina je u dvije godine prije pandemije imala ovakvu praksu, a ove je godine to učinila Zdravstvena ustanova Spitex na još višoj razini. Za općinsku upravu jedan od prioriteta je zdravlje stanovnika i zato smo zadovoljni što je, uz suradnju sa županijskom Bolnicom i Domom zdravlja Domaljevac-Šamac, nedavno uspostavljena Konzilijarno-specijalistička služba kojom je stanovništvu ovog područja dostupan širi spektar specijalističkih usluga. Ovakve akcije uvijek su dobrodošle - ističe načelnik Piljić.

Među ženama koje su čekale na pregled bila je i Barbara Ćošković. - U posljednje tri godine zbog pandemije mi žene smo malo i zaboravile na preventivne preglede, pa smo zahvalne Spitexu koji nam je omogućio ultrazvuk - kazala je uime svih žena.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije