Sarajevska gradonačelnica radi isto što i vlasti u Republici Srpskoj, ali bez sankcija

Benjamina Karić blokirala rad Parlamenta FBiH, pokušala uknjižiti državnu imovinu na Grad Sarajevo

29.11.2023.
u 17:35

Deložacija prijeti i predsjednici i potpredsjednicima Federacije BiH. Primjeri suto odnosa pojedinih stranaka i političara prema državnim institucijama

Ono što se stalno spočitava vlastima u Republici Srpskoj uz žestoke osude javnosti, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izvela je u tišini i bez pompe, piše Večernji list BiH.

Na Grad Sarajevo pokušala je, suprotno Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik za BiH, uknjižiti kod nadležnog suda zgradu i pripadajuće zemljište na adresi Hamdije Kreševljakovića br. 3. U ovoj zgradi, izuzev dijela gradskih službi, smještene su i stručne službe obaju domova Parlamenta Federacije BiH, a u amfiteatru zgrade od 1994. zasjeda Parlament Federacije BiH, najviše zakonodavno tijelo u ovom entitetu.

Pokrenuli postupak

Na pokušaj gradonačelnice Sarajeva da zgradu uknjiži na Grad Sarajevo reagirao je Parlament FBiH čiji su predstavnici pokrenuli postupak kojim, pozivajući se na Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, pokušavaju osporiti potez Benjamine Karić. Sve je rezultiralo neriješenim vlasničkim odnosima koji su zaustavili bilo kakva ulaganja u zgradu koja je predmet spora te se dogodilo da strop dvorane prilikom nedavnih obilnih kiša prokisne. Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na čelu s Mirjanom Marinković-Lepić, predsjedateljicom Doma u ostavci, zbog opasnosti od urušavanja otkazao je sjednicu, a potom pronašao zamjenski prostor u kojemu će zasjedati. Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović odlučio se na drugačiji pristup i redovita sjednica početkom tjedna održana je u dvorani, nastavljajući kontinuitet zasjedanja Parlamenta FBiH u njegovu sjedištu od 1994. Martinović je na sjednici naglasio kako je veći dio dvorane siguran, a u opasnosti je jedino rukovodstvo Doma nad čijim su se glavama pojavila oštećenja stropa. S pokušajima blokade rada Martinović je odlučio upoznati i visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta. - Ovih ću dana uputiti pismo visokom predstavniku jer želim razjasniti ovu situaciju, tko blokira rad Parlamenta Federacije BiH. Javnost treba znati što se to događa i ometa li netko tendenciozno rad najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH - kazao je Martinović te na sjednici pročitao dopis koji je uputio tajnicima obaju domova Parlamenta Federacije BiH, načelniku Zajedničke službe federalnog Parlamenta i ravnatelju Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH. - Otkazivanje sjednica nije niti smije biti opcija za koju ćemo se odlučiti. Birani smo raditi svoj posao, donositi zakone i druge akte koje od nas očekuju naši birači, kao i svi građani Federacije BiH u čijem je interesu neometan rad Parlamenta Federacije BiH. Budući da dosad niste reagirali na oštećenja u dvorani u kojoj zasjeda Parlament Federacije BiH, zahtijevam da u najkraćem mogućem roku osigurate uvjete za neometan rad. Smatram nedopustivim da strop koji prokišnjava blokira rad zakonodavne vlasti u ovom entitetu te tražim da se žurno pronađe rješenje koje će omogućiti neometana zasjedanja Parlamenta Federacije BiH - naveo je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u dopisu.

Katastrofalni potezi

Parlament Federacije BiH nije jedina institucija koja vodi bitku za osiguravanje odgovarajućeg prostora za rad. Deložacija prijeti i predsjednici i potpredsjednicima Federacije BiH. Primjeri su to odnosa prema državnim institucijama, i to od onih koji se u BiH najviše kunu. Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, poznata po katastrofalnim potezima i odlukama, jedna je od takvih političara. Spomenik ubijenim Srbima na Kazanima bez imena počinitelja, čestitanje novog kalendara umjesto katoličkog Božića, pravdanje poteza terorističke organizacije Hamas... samo su neki od “gafova” gradonačelnice Sarajeva. No, kad je u pitanju pokušaj uknjižbe zgrade i zemljišta u Ulici Hamdije Kreševljakovića br. 3 na Grad Sarajevo, gradonačelnica Benjamina Karić otišla je i korak dalje, prekršivši zakon koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH. A uspjelo joj je i blokirati rad zakonodavne vlasti u Federaciji BiH. Hoće li na ovakve poteze reagirati visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, znat će se nakon pisma koje mu je uputio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?