Učenice srednje škole

Azra i Adna pobijedile na svjetskom natjecanju s ljekovitim prirodnim preparatom protiv upale pluća

19.01.2021.
u 13:55

Jedna od svjetskih vijesti je da su dvije učenice srednje škole Azra i Adna iz Tuzle pobijedile na svjetskom natjecanju sa svojim ljekovitim prirodnim preparatom protiv upale pluća.
Njihov cilj je bio da ovaj ljekoviti preparat dođe do djece koja žive u nerazvijenim zemljama svijeta i gdje se još umire od ove bolesti. Učenice Azra i Adna su se koristile savjetima naših starih, te majčinu dušicu, kadulju, hajdučku travu i crni kim, pretvorile u ekstrakt čijih je nekoliko kapi dovoljno staviti kao dodatak u hranu i time ublažiti upalu pluća.

Riječ je o biljnoj medicini, o biljnim ekstraktima koji mogu služiti kao alternativa za liječenje blažih upala pluća i definitivno olakšava teže simptome.

"Cilj nam je bio pomoći ljudima kojima antibiotici nisu pristupačni u njihovim državama", istaknula je za BHRT učenica četvrtog razreda Azra Ibrahimagić. Sve je testirano prema zadanim znanstvenim metodama koje su pokazale učinkovitost lijeka, a to je da zaustavlja razmnožavanje bakterija. Njihova ideja rodila se na satu zemljopisa, gdje su saznale da je upala pluća u brojnim zemljama pogubna za djecu i da 80 posto zemalja u svijetu ovisi o biljnoj medicini. Ove dvije učenice iz Tuzle za nekoliko mjeseci nastavljaju usavršavati svoj znanstveni životni put. Azra Ibrahimagić u oblasti medicine, a Adna Ibrahimović u arhitekturi.

Praksa biljne medicine je najstariji oblik zdravstvene zaštite koji se već desetljećima koristi u zemljama u razvoju i razvijenim zemljama. Za oko 80% svjetske populacije, osobito u zemljama u razvoju, biljna medicina je još uvijek jedan od glavnih izvora zdravstvene skrbi. Ovaj podatak je utoliko manje iznenađujući ako uzmemo u obzir da, prema literaturi, oko 50.000 biljnih vrsta ima ljekovita svojstva. Dakle, radi se o jednom enormnom potencijalu koji se konstantno nadopunjava novim informacijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?