Ima li znanstveno utemeljenje

Autofagija: Dijeta, gladovanje ili stil ishrane?

29.03.2023.
u 13:06

Šta je autofagija? Je li planetarna popularnost dijeta koja se zasniva na „povremenom postu“ ima znanstveno utemeljenje? Podrazumijeva li autofagija obnovu ćelija tijekom koje se organizam podmlađuje, čisti li od toksina i štetnih tvari, štiti li od karcinoma ili je nezdravo izgladnjivanje? Praktikantkinja autofagije Marijana Šećibović, komunikologinja i biologinja, dekanica Visoke škole za turizam i menadžment Konjic, autofagijom se počela baviti dijelom zbog autoimune bolesti, u razgovoru za N1 je kazala da ne gleda na to kao izgladnjivanje ili dijetu.

“Nakon četiri godine to je moj stil života. Na to gledam kao na blagodat koji sam ‘otkrila’ i koju počinjem primjenjivati”, kazala je.

“Autofagija je neko recikliranje. Nije samo reckiliranje i obnavljanje ćelija, već i stvaranje nove energije. To je jedan proces koji se dešava na ćelijskom nivou. Autofagiju ne gledam kao na jednu od dijeta. Ovo je jedna duboka i medicinska priča. Liječnici, internisti i hematolozi, se ozbiljno bave i ozbiljno govore o autofagiji, jer autofagija prevenira određene bolesti”, kazala je.

Usporedila je autofagiju sa kaosom u domu.

“Kad ne sređujemo kuću danima, ne peremo suđe, onda je to sve u kaosu. Kad krenemo spremati prvo uzmemo usisavač, i autofagija je upravo taj usisaač koji sve ono što je loše razgrađuje. Kada se uključi autofagija, kada nakon nekog vremena ne unosite hranu, organizam mozgu pošalje poruku da nema hrane i onda dalje šalje poruku određenim ćelijama gdje počnu se razgrađivati i reciklirati, i od tih ćelija se stvaraju ili nove ćelije ili nova energija”, kazala je.

Kaže da bi autofagiju trebale primjenjivati sve starije osobe, ali i mladi kako bi imali više energije.

Pojasnila se da je potrebno 16 sati ne jesti kako bi se autofagija aktivirala.

“Ako ste utrenirani autofagija i nakon 12 sati radi svoj proces. Kada me ljudi pitaju na koji način da krenu sa autofagijom, nikome ne preporučam taj agresivni nastup. Preporučam da se prvo krene sa 12 sati, pa 14, pa onda doći do 16 sati”, kazala je i ispričala kako njen dan teče:

“Ja jedem od 8 ujutro pa do 16 sati i onda poslije ne jedem ništa više. Pijem vodu, čaj, limunadu. Ljudima kad kažete da 16 sati ne jedete to izgleda strašno. Autofagija najbolje radi noću, zbog lučenja svih hormona. U tih osam sati jedem jedan i po put”, kazala je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije