izgradnja upitna

Autocesta od Tuzle do Orašja na čekanju zbog otkrivene opasnosti: potres bi je urušio

autocesta
02.06.2023.
u 18:28

Kako pojašnjava Bećirović, potres jačine 4,2 stupnja po Richteru, koji je prije nekoliko dana pogodio tuzlansku regiju, mogao bi u potpunosti urušiti autocestu.

Početak izgradnje autoceste od Tuzle do Orašja, trenutno je nepoznanica, zbog utvrđenog rudnog polja kroz koji bi trebala prolaziti dionica od Tuzle do Srebrenika.

Ako bi se projekt u trenutnom izdanju realizirao, to bi sa sobom nosilo prijetnju od urušavanja prometnice prilikom potresa i od četiri stupnja po Richteru.

Naime, početak izgradnje dijela autoceste od Tuzle do Maoče koji se nadovezuje zatim na Orašje, najavljen je za ovu godinu, međutim, neizvjesno je hoće li do toga doći. Kako je potvrđeno za Klix.ba, na lokalitetu od Tuzle do Srebrenika naišlo se na rudno polje koje predstavlja prijetnju po sigurnost prometnice.

"Projekt nije stao i na njemu se aktivno radi, ali o projekcijama je izuzetno teško govoriti. Trenutno smo na geostatičkim analizama jer smo naišli na rudno polje, a znamo kolike opasnosti vrebaju ukoliko gradite infrastrukturu na njemu. Svjesni smo opasnosti te je dobro s nekim procesima i usporiti te izraditi sigurniju infrastrukturu koja neće ugroziti naše građane, ali ni materijalnu kategoriju", kaže ministar trgovine, turizma i prometa TŽ Denis Bećirović.

Realizacija projekta u njegovom trenutnom izdanju bila bi u potpunosti nesigurna, upravo zbog rudnog polja. Kako pojašnjava Bećirović, potres jačine 4,2 stupnja po Richteru, koji je prije nekoliko dana pogodio tuzlansku regiju, mogao bi u potpunosti urušiti autocestu.

"Realizacija trenutnog projekta bi donijela opasnosti koje bi mogle značiti urušavanje autoceste na tom lokalitetu, ako dođe do tektonskih poremećaja. Svjedoci smo da su u Banjoj Luci šezdesetih godina imali potrese koji su razrušili veliki dio grada i infrastrukture. Mi želimo izbjeći situaciju u kojoj bismo dovodili u pitanje živote građana. Ako već radimo posao, bitno je da ga uradimo na najkvalitetniji način", navodi Bećirović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?