Valentin Inzko

Aplikacija je prvi korak, slijedi teža etapa za BiH

Valentin Inzko
18.02.2016.
u 15:09

Inzko kaže da je 15. veljače povijesni dan, jer je predana aplikacija za članstvo u EU, ali je dodao da sada slijedi ona teža etapa

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je danas u Banjoj Luci da je predaja aplikacije BiH za kandidatski status u Europskoj uniji jako važna etapa za BiH, ali da sada slijedi ona teža. To je, kaže, prvi korak, a siguran je da će na kraju BiH dovesti u punopravno članstvo.

Inzko je naveo da brzina puta BiH prema EU ovisi od same BiH, ali je uvjeren da će BiH prije ili kasnije biti članica europske zajednice država. Vrata su, slikovito se izrazio, otvorena i sada slijedi druga etapa.

- Možda će to biti i maraton prema Bruxellesu. Bit će manje Daytona, a više Bruxellesa, dodao je visoki predstavnik na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, javlja Fena. 

On je naveo da je 15. veljače povijesni dan, jer je predana aplikacija BiH za članstvo u EU, ali i dodao da sada slijedi ona teža etapa. Čubrilović je istaknuo da je razgovarano o aplikaciji BiH za kandidatsko članstvo u EU te odluci Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a.

Kazao je da je RS konstruktivno djelovala na europskom putu BiH, ali nije zadovoljna načinom kako je usvojen mehanizam koordinacije i smatra da će se sve nedoumice na koje je ukazala Vlada RS-a otkloniti.

Čubrilović je rekao da se mora poštivati odluka Ustavnog suda BiH, ali da 9. siječnja ostaje Dan RS-a i da o tome postoji jedinstven stav. Kada je u pitanju bosanski jezik, naveo je da je RS ispoštivala u najvećoj mjeri uvođenje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu u većini škola u RS-u.

- Nemamo ništa protiv toga da netko svoj jezik zove kako hoće, ali se moraju poštivati zakoni, ustav i RS-a i BiH, dodao je Čubrilović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije