bh. istraživač morskih pasa

Andrej Gajić dobio prestižnu poziciju u National Geographicu

26.03.2018.
u 09:18

Jedini bh. istraživač morskih pasa Andrej Gajić dobio je nedavno prestižnu poziciju unutar National Geographica. U potrazi za prilikama koje se nude mladim stručnjacima, kako je ispričao u razgovoru za Radiosarajevo.ba, pronašao je i natječaj za prijam istraživača na međunarodnoj razini, a koji je raspisao tim National Geographica, koji prima iznimno mali broj aplikanata u odnosu na potražnju.

Ostvarenje sna

- Na prestižnim sveučilištima, kao što su Yale i Harvard, nerijetko drže i motivacijske govore za prijavu na ove programe – što govori mnogo i o samoj konkurenciji na ovakvim pozivima. Bez puno razmišljanja, znajući istinsku vrijednost posla koji radim, odlučio sam popuniti sve obrasce i poslati ih. Nakon četiri mjeseca došao je i odgovor koji nikad neću zaboraviti, bio je to pozitivan odgovor s odlukom o izboru u zvanje, koji je, hvala Bogu, došao baš kao krovni rezultat mog desetogodišnjeg rada u marinskoj biologiji - ispričao je Gajić kako je došlo do ostvarenja njegova sna. - Rad pod okriljem National Geographica, baš kao što sam pisao u jednom od eseja na prijavi, za mene predstavlja ostvarenje dječačkog sna, kada sam u poslijeratnoj BiH gledao dokumentarne emisije i maštao o tome kako je biti s druge strane toga ekrana - rekao je navodeći kako mu se danas ponudilo daleko više mogućnosti nego biti “s one strane ekrana”, što želi prenijeti na čitavo naše društvo, pa i regiju.

Suosnivač Sharklaba

- Sebi nikad nisam postavljao ciljeve poput “zaposliti se u toj instituciji, objaviti toliki broj radova” i sl. Naprotiv, svoju karijeru usmjerio sam u konstantan pokušaj razvoja spoznaja, što samo po sebi donosi rezultate, vrlo zapažene na svjetskoj razini, tako da i sada, nadam se, idem još dalje i ozbiljnije - rekao je. Rođen je u Jajcu, odrastao je u Bugojnu, a onda zbog studija biologije doselio se u Sarajevo. Gajić je jedan od suosnivača poznate europske nevladine organizacije za istraživanje i zaštitu morskih pasa Sharklab International sa sjedištem na Malti i s lokalnim timovima u više od 15 zemalja svijeta. Bavi se utjecajem gubitka staništa i zagađenja na razvoj oboljenja morskih pasa kroz program koji se zove Shark Tales, kojim i rukovodi na dijelu Atlantskog oceana.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije