NENAJAVLJEN POTEZ

Analiza Večernjakovog reportera iz BiH: 'Schmidt je spriječio da se Hrvate amputira iz vlasti'

Armin Durgut/PIXSELL/Večernji TV
03.10.2022.
u 09:05

Jučerašnje izbore zasjenila je odluka Visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je donio odluke načina funkcioniranja BiH

Jučer su se u Bosni i Hercegovini održali Opći izbori, a večernjakov novinar Zoran Krešić napravio je kratku analizu svega.

Naime, izbore je zasjenila je odluka Visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je donio odluke načina funkcioniranja BiH. 

Naime, izbore je zasjenila odluka Visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je donio odluke načina funkcioniranja BiH. 

- Spriječio je da se Hrvate amputira iz vlasti, odnosno da Bošnjaci potpuno pretvore ovaj entitet u vlastitu državu. Svejedno, trenutni rezultati izbora pokazuju da je većinom glasova izabrana jedna žena - Željka Cvijanović (RS), a sa područja Federacije Željko Komšić. Hrvati su imali samo jednoga kandidata - Borjanu Krišto. Treći član bit će Denis Bećirović koji će u političku mirovinu poslati Bakira Izetbegovića, jednoga radikala koji je jako zadnjih mjeseci podizao temperaturu u BiH - komentirao je. 

Kako je kazao, i Velika Britanija i SAD podržali su potez Schmidta.  

- Cijelo vrijeme su ga poticali da donese odluku koja bi spriječila krizu u BiH te koja bi državu mogla dovesti pred slom. U slučaju, primjerice, izbacivanja Hrvata iz federalne vlasti, to bi posve sigurno poslužilo srpskoj strani da se odcijepe - komentirao je.  

- Ključno će biti da među 23 izaslanika Hrvata u Domu naroda biraju najmanje 11 izaslanika, a bošnjački političari ne mogu doći do više od šest ili sedam izaslanika iz županija u kojima praktički nema Hrvata.  Jedna od takvih županija je i Bosansko-podrinjska, u kojoj živi svega 24 Hrvata. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije