Jurica Arapović

Analiza 50 dana koronavirusa u Hercegovini: Slijedi niz rizičnog razdoblja

Foto: Jabuka.tv
06.05.2020.
u 16:41

Infektolog SKB Mostar i član Kriznog stožera HNŽ dr. Jurica Arapović je analizirao stanje kroz 50 dana pandemije koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskoj, Županiji Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji.

Do sada je u ove tri županije evidentirano 388 Covid-19 bolesnika od ukupno 5203 testirana uzorka. Ukupno je bilo 17 smrtnih ishoda te ukupna smrtnost iznosi 4,4 posto. Od 17 preminulih osoba, 10 je muškaraca (59 posto) i sedam žena (49 posto). Prosječna životna dob preminulih bila je 73 godine, kazao je dr. Arapović.

Najmlađa osoba koja je preminula od Covida-19 imala je 53 godine, a najstarija 98 godina.

Od ukupnog broja evidentiranih slučajeva 16,2 posto ih je bilo liječeno u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar odnosno u Covid-bolnici, ustvrdio je infektolog dr. Arapović, piše Jabuka.tv. 

Prosječna dob svih bolesnika je bila 63 godine, najstariji bolesnik koji je liječen od Covida-19 imao je 89 godina, a najmlađi 20 godina. Muškaraca je bilo 51 posto, a žena 49 posto.

Raduje me činjenica da od ovih 388 bolesnika u SKB Mostar njih je izliječenih 205 što čini 53 od ukupnog broja oboljelih. Posebice me raduje da posljednjih 15 dana bilježimo stagnaciju broja bolesnika što možemo shvatiti kako dobar rad epidemiologa, liječnika i svih onih koji se brinu za ove bolesnike, rekao je dr. Arapović.

Slijedi niz rizičnog razdoblja gdje moramo biti osobito oprezni kada je u pitanju pojava eventualnog epidemijskog repa ove bolesti u sljedeća dva-tri tjedna. Svjesni smo činjenice da se ublažavaju mjere, i nadam se da će pozitivna epidemiološka slika uroditi plodom da krajem ovoga mjeseca i početkom idućeg mjeseca možemo praktički normalizirati stanje na razinu kakva je bila prije ove epidemije, zaključio je infektolog dr. Jurica Arapović.. 

Također je zamolio građane da se i dalje pridržavaju socijalne distance, nose maske i rukavice te da redovito peru ruke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije