Povratak ulaganja

Amerika će uložiti 800 milijuna dolara u BiH

dolari
09.01.2016.
u 07:00

Jedno od ulaganja trebalo bi biti u proširenje zračnih luka Sarajevo i Banja Luka, kao i u gradnju graničnog prijelaza i istraživanja nafte u FBiH

Strana ulaganja u BiH su u 2014. iznosila 740 milijuna KM. Najveći strani ulagač bila je Rusija, prema podacima Centralne banke BiH, nakon čega slijedi Austrija, Hrvatska, Velika Britanija i dr., prenosi Večernji list BiH.

Četiri bitna projekta

Novost je svakako povratak američkih ulaganja u BiH. Naime, više od 800 milijuna dolara vrijednost je planiranih projekata koje bi SAD mogao realizirati u BiH kroz četiri infrastrukturna megaprojekta, objavio je TV1. Donosimo projekte u koje je Amerika spremna ulagati. Tu je projekt proširenja zračnih luka Sarajevo i Banja Luka, zatim gradnja graničnog prijelaza s Hrvatskom na potezu Odžak - Svilaj te najveći - mogućnost istraživanja i eksploatacije nafte na području Federacije BiH. Iz Vijeća ministara BiH ovaj potez su ocijenili vrlo ohrabrujućim.  - Ako SAD investira u određeno područje, može se očekivati da to učine i drugi. Do sada je SAD preko USAID-a radio na više projekata, na različitim razinama u BiH. Ovo je sada već nešto veće i opsežnije i BiH će spremno dočekati razgovore s dužnosnicima iz SAD-a, kazao je za TV1  Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Do prije nekoliko godina interesa od Amerike i nije bilo, osim u vidu državne pomoći. Stručnjaci smatraju kako je ovo zapravo jaka poruka kompanijama koje se nalaze u Americi.

- Mi imamo sada popravljanje imidža zemlje. Imamo i ekonomski rast i rast zaposlenosti. Imamo izmjene nekih bitnih zakona, kao što je Zakon o radu. EU sve pozitivnije priča o BiH, tako da je to prilika privući strane investitore. Niti MMF niti Svjetska banka neće nas razviti u smislu koji je potreban, kazao je ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić.  Ohrabrenje je ovo za investitore iz drugih zemalja, poručuje Hurtić, ali i navodi razliku američkih u odnosu na investicije iz drugih dijelova svijeta. - Ono što je američki investitor spreman uraditi više nego bilo koji drugi je to da je spreman izravno utjecati na rast zaposlenosti te plaća i mirovina. Oni obično dolaze sa svojom tehnologijom, menadžerima i imaju svjetsko tržište. To je superiorniji način investiranja u odnosu na druge, kazao je Hurtić.

Ulaganja u regiji

Osim u BiH, SAD planira investicije diljem regije. Najviše ih je planirano u Hrvatskoj - njih osam, šest u Srbiji, tri u Makedoniji te po jedan projekt na Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori. Uglavnom se radi o infrastrukturnim projektima, velikim građevinskim radovima, odnosno gradnji kompleksa, privatizaciji javnih kompanija te energetskim projektima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?